Rotterdam loopt steeds vaker tegen stikstofregelgeving, netcongestie en andere problemen aan die de duurzaamheidsdoelen van de stad in gevaar brengen. Wethouder Zeegers is toch optimistisch: “Vanwege het kunnen salderen van stikstof en onder andere de vele initiatieven rondom zonnepanelen gaat Rotterdam dit lukken”. Daarnaast zorgt het Doorbouwfonds ervoor dat de bouw niet stil komt te liggen.
Tegen de landelijke trend in, bouwt Rotterdam meer in plaats van minder woningen. “We hebben zo’n 3200 woningen gerealiseerd dit jaar, weer meer dan vorig jaar. We hebben hier in de stad gelukkig weinig last van de stikstof regelgeving”. De haven heeft er juist wel veel last van: “De stikstof ruimte die we in de stad hebben, moeten we inzetten voor de haven. Uiteraard wel voor een groene haven”.
In de serie – In gesprek met de wethouder – dit keer Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen.
Wethouder Chantal Zeegers is volgens eigen zegge al haar hele leven bezig met duurzaamheid. “Duurzaamheid, fysieke omgeving, dingen die je kunt zien. Alles voor een groenere stad”, zegt Zeegers. We spreken wethouder Zeegers aan de telefoon en vragen de 57 lentes jonge wethouder wat haar drijft. “Ik werk mijn hele leven al als ambtenaar en politicus en zet mij altijd in voor een duurzamere wereld”.
Als student studeerde ze geschiedenis en filosofie en is tegenwoordig steeds vaker te vinden in de sportschool. “Beetje loopband, cardio en aan de touwen trekken”. Een mooie brug naar het ‘getouwtrek’ rondom de stikstof discussie.
Stikstofruimte in stad geven aan de haven
De stad Rotterdam heeft tot nu toe nog relatief gezien weinig last van de stikstofwetgeving. Het grootste probleem door deze wetgeving uit zich volgens Zeegers in de haven. “Juist daarom moeten we die latente ruimte van stikstof in de stad, inzetten voor de haven. Als de haven geen ruimte krijgt om zich te ‘verbouwen’ tot een groenere, duurzamere haven gaat de concurrentiepositie verloren. Bedrijven willen graag investeren, maar dan is er wel die stikstofruimte nodig. Daar hebben we wel het Rijk voor nodig”.
Dan begint Zeegers over Hoek van Holland te praten, waar duurzame groeipijn is: “Het stroomnet zit daar echt vol. We kunnen daar alleen nog maar woningen bouwen die al zijn aangemeld. Nieuwe projecten die zich zouden willen aanmelden moeten wachten tot 2028”. Ook de aanleg van nieuwe zonnepanelen is op grotere schaal voor ondernemers daar niet meer mogelijk. Ondanks dat, is Rotterdam de stad waar de hoogste stijging is met het installeren van zonnepanelen op woningen merkt Zeegers op.
Foto: ondertekening Doorbouwfonds
Rotterdam bouwt weer meer woningen
Op bijna alle nieuwbouw projecten van huizen in de stad worden zonnepanelen geïnstalleerd. Dit jaar zijn er in gemeente Rotterdam zo’n 40 projecten gerealiseerd of gestart. Van Imagine in de wijk Feyenoord, De Baan tower in het centrum, tot duurzame woningen in Pendrecht.
Wethouder Zeegers is trots: “Ondanks de landelijke trend en oplopende bouwkosten starten wij met de bouw hier in Rotterdam”. Met het Doorbouwfonds akkoord (beleggers, woningcorporaties, banken etc) heeft Rotterdam iets unieks in handen. “Kijk waar het verlies te hoog werd in een project vanwege stijgende bouwkosten, betaald dit fonds bij, om zodoende toch het project door te laten gaan”, zegt Zeegers. Dat heeft volgens haar echt enorm geholpen in het woningbouwvraagstuk.
Foto: bouw project Imagine
1 miljard voor aanpak bestaande woningen
Er staan volgens Zeegers veel mooie projecten op de rol voor 2024. “Ik kijk echt uit om in die behoefte van meer betaalbare woningen te voorzien. Ook projecten zoals het nieuwe stadshart van Hoogvliet zijn projecten waar ze graag naar uit kijkt om daar de eerste paal te slaan. Naast nieuwbouwprojecten zal Rotterdam komende jaar veel investeren in de bestaande woningbouw.
“In een prestatie afspraak met de corporaties, gaan we bij bestaande woningen weer een stap verder met de verduurzaming, isolatie en schimmelaanpak”, zegt Zeegers. In totaal wordt er de komende twee jaar hiervoor 1 miljard euro uitgegeven.
Boodschap aan VNO-NCW leden
“Ik vind het heel belangrijk dat ondernemers mee doen in de verduurzaming. Weet ons als gemeente daar ook in de te vinden. Ik zou willen zeggen, ga vooral aan de slag. Niemand kan alles in één keer, maar groot doen, is klein beginnen. Denk aan LED lampen of de verwarming anders inregelen. Ga aan de slag dus en samen met ondernemers kunnen we van Rotterdam een duurzamere en groenere stad maken”.