Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Directeur cybersecurity bedrijf ESET is bestuurslid geworden bij VNO-NCW Rotterdam

“Ik sla graag de brug tussen de ‘diehard IT-experts’ en de gewone wereld”, zegt Dave Maasland (33 jaar), directeur ESET Nederland. Dit bedrijf is inmiddels de grootste Europese leverancier van cybersecurity. Met Dave in het bestuur van VNO-NCW Rotterdam krijgt cybersecurity structureel de aandacht die het nodig heeft.

Geboren in Spijkenisse, woont in Oostvoorne en werkt op het hoofdkantoor in Sliedrecht, daarmee is Dave Maasland een echte regiogenoot. Wie RTLZ kijkt of andere tv zenders ziet Dave regelmatig voorbij komen. In programma’s als OP1 legt hij bijvoorbeeld uit wat geopolitieke spanningen voor invloed hebben op de digitale wereld.

Foto: Dave Maasland bij RTLZ Cybersessies

“Wist je dat de kans op brand in je bedrijf 1 op 8000 is? En de kans dat slechte cybersecurity je bedrijf in gevaar brengt? Is 1 op 5!”, zegt Maasland indringend. Toch benadrukt Dave dat technologie meer mogelijkheden heeft, dan dat het gevaar oplevert. Juist dit wil hij met nadruk delen.

Cybersecurity is geen keuze, maar een verplichting
“Je kunt de rit echt niet uitzitten, je moet mee. De gedachte hierover bij bedrijven moet ook beslist anders. Wanneer je grotere klanten wilt aantrekken moet je meer digitale weerbaarheid hebben en dit ook kunnen aantonen”, zegt Maasland. Volgens hem is cybersecurity, binnen twee jaar, een randvoorwaarde om zaken te doen. Er zullen allerlei certificeringen worden gevraagd van bedrijven. Zie het als “een license to operate”.

Dat bedrijven denken met alles up to date te zijn en dat ze dan veilig zijn, heeft volgens Dave te maken met misvattingen. “Elke dag kan er zomaar een ‘loophole’ gevonden worden in de beveiliging van Windows bijvoorbeeld. Het gaat in feite om digitale weerbaarheid, dat vindt hij een betere benaming. Gevolglijk, wat doe je als er iets fout gaat. Ligt er een stappen plan klaar, is er geoefend? Opdat je zo snel mogelijk verder kunt wanneer er zich daadwerkelijk een echte hack voordoet!”.

 

Het goede en slechte nieuws
“Laat ik maar met het slechte nieuws beginnen. De digitale wereld volgt de ‘echte’ wereld. Dat betekent dat geopolitieke spanningen te voelen zijn bij grote bedrijven in ons land. Denk hierbij ook aan toename van gijzelsoftware, online oplichtingen en de snelle opkomst van AI. Je hoeft tegenwoordig geen hacker meer te zijn om cybercrimineel te kunnen worden. Het uitvoeren van cybercrime en het opstellen van phishing e-mails wordt (helaas) steeds makkelijker. Oh, en dan heb ik nog niet de nieuwe wetgeving NIS2 genoemd”, klinkt het waarschuwend uit Dave’s mond.

Tegelijkertijd stelt Dave ook gerust: “Technologie is nog steeds in ontwikkeling en boekt vooruitgang. Cybersecurity is de randvoorwaarde van deze technologie. Het is – in vergelijk – als de rem in een auto, deze dient het goed getest te doen zodat je vol vertrouwen hard de bocht in kan gaan”.

Het goede nieuws: “Er komen werkelijk zoveel, ontzettend gave, technologieën aan met AI. Dit gaat bedrijven een enorme innovatiekracht geven en daardoor ook groei mogelijkheden. Het gaat er om hoe we hier mee om gaan. Je bent geen bootje meer op een kabbelende rivier maar één op een waterval.

Zorg dat jouw ‘bootje’ sterker wordt en is voorbereid op de spreekwoordelijke waterval, een weg terug is er dan immers niet”.

Tijding aan VNO-NCW leden
“Blijf bij je eigen business strategie. De menskracht die je nu wellicht tekort komt, op bijvoorbeeld marketing, kan gedeeltelijk worden opgevuld met AI oplossingen. Evenwel, let wel op! Bijvoorbeeld: waar sla ik mijn data op? Kan ik de partij waarbij en/of waarmee ik data opsla vertrouwen? De weg vooruit is samen werken, aan nieuwe technologieën én betere digitale weerbaarheid. Er liggen kansen, laten we deze samen oppakken!”

Tot slot een kleine metafoor: ‘soms lijkt een klein hekje rondom een puppy, die mee is op kantoor, voldoende. Echter, sommige zaken groeien snel en zijn niet tegen te houden”. De pup van Dave weegt inmiddels 70 kilo en is een grote hond. Moos gaat regelmatig mee naar kantoor en u raadt het al, het kleine puppy hekje werkt niet meer’

Vragen aan Dave? E-mail naar Dave.maasland@eset.nl