Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Wethouder Versnel: “Gemeente betaalt de helft van de opleidingskosten met RAP fonds

RAP betekent niet alleen snel, maar staat voor het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) “Met RAP, uniek in Nederland, willen we eraan bijdragen dat de maatschappelijk cruciale sectoren in onze regio weer voldoende personeel krijgen”, aldus Tim Versnel, wethouder Werk & Inkomen Rotterdam. RAP is sinds begin deze maand actief.

In de rubriek verder kennis maken met de wethouders van Rotterdam, deze editie Tim Versnel.

Eerst even kort kennismaken met wethouder Versnel. Een man met ieder geval drie rode katers, gelukkig getrouwd met zijn vrouw en sport veel. “Ik houd van hardlopen en boksen”, zegt Versnel.

Hij houdt er ook van om juist zijn rust te pakken met regelmatig een boek te lezen en yoga, maar voor de rest zit zijn agenda bomvol met werk. Zijn portefeuilles zijn Werk & Inkomen, Nationaal Programma Zuid en EU-arbeidsmigranten. Redelijk ingewikkelde zaken dus met taaie dossiers.

Taaie dossiers, hoe hou je dat vol?
“Het mooie van deze dossiers is dat het wel heel betekenisvol werk is. Ik bedoel in de bijstand zitten is echt gewoon ellendig. Dat betekent dat je weinig geld hebt en vereenzaamd. Als je mensen daaruit kan helpen is dat enorm betekenisvol”, zegt Versnel.

Mega gemotiveerd is hij dan ook om op de portefeuille van Werk & Inkomen zich vol in te zetten. “Werkgevers schreeuwen om medewerkers. Als er al een moment is om te laten zien dat we mensen wel aan het werk kunnen zetten als gemeente, dan is dat nu wel”.

Toch is vaak voor veel bedrijven de stap om mensen aan te nemen die uit de bijstand komen of uit een andere overheidsregeling ingewikkeld, merkt ook Versnel. “Het kan inderdaad een risico zijn, om iemand aan te nemen uit de bijstand juist daarom, als iemand voor bijvoorbeeld 70% productief is, subsidiëren wij 30%van de loonkosten om dat beetje risico weg te nemen”. Naast het risico gedeeltelijk wegnemen bij de werkgever, heeft de gemeente Rotterdam samen met samenwerkingspartners iets nieuws opgezet: Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP).

Gemeente betaalt de helft van opleidingskosten
In veel sectoren geldt dat er een personeelstekort is, maar in de cruciale sectoren is deze het meest schrijdend vindt wethouder Versnel. Daarom is er volgens hem het Rijnmonds Arbeidsmarkt Perspectieffonds (RAP) opgezet. Versnel: “Het tekort in de techniek bedreigt namelijk de voortgang van de energietransitie en de woningbouw. Het tekort aan kinderopvang- en onderwijspersoneel bedreigt de toekomst van onze kleintjes. Het tekort aan zorgpersoneel resulteert als we niet uitkijken al binnen tien jaar in een algeheel zorginfarct. Het tekort in de haven en logistiek bedreigt onze welvaart. Hetzelfde geldt in de veiligheidsbranche, en voor belangrijke ambities op het gebied van digitalisering en circulariteit. Werk blijft liggen. Het is aan het vastlopen. “

 


Kleinschalige Leerwerk trajecten

“Wat wij voor ons zien is dus heel veel kleinschalige, gerichte, op maat gemaakte, zo kort als mogelijk durende scholings- en leerwerktrajecten, waarin werkzoekenden met zo min mogelijk omwegen de beroepskwalificaties aangeleerd krijgen die ze nodig hebben, met een jaarcontract of baangarantie op het eind. Het hoeft niet per duizend. Dat maakt het alleen maar nodeloos ingewikkeld. Honderd keer tien is óók duizend. Wij willen dat mogelijk maken door met RAP deze trajecten voor de helft te betalen.

Werkgevers en opleiders kunnen samen projectvoorstellen doen. Het aanvraagproces is volgens de wethouder zo eenvoudig en kortdurend als mogelijk. Van opleiders is de flexibiliteit nodig om deze op-maat trajecten mogelijk te maken. Van werkgevers is nodig dat die de werkzoekenden die het traject afronden vervolgens minstens een jaarcontract aanbieden. Bedrijven moeten dus de helft van de opleiding zelf betalen, maar dat kan volgens Versnel ook zitten in de uren van huidig personeel dat wordt gestoken in het nieuwe personeelslid. “Ik ben echt ontzettend blij dat zoveel organisaties in de stad gelijk al bij de start van dit project enthousiast zijn en mee willen doen”, aldus Versnel. In 2,5 jaar tijd wil Versnel met het RAP zo’n 6000 mensen aan een duurzame baan helpen.

Helpt het niet?
“Volgens mij is dit een super aantrekkelijke regeling. Zo niet? Dan hoor ik het ook graag, dan passen we waar nodig aan. Ik hoop echt dat we hiermee de spreekwoordelijk deuk in een pakje boter slaan”.

Personeel van buiten Nederland halen?
Dat ziet de wethouder liever niet. “De personeelsvraag is echt een enorme puzzel en we zitten zeker tegen de grenzen aan van wat we uit het buitenland kunnen halen. ” Wat Versnel betreft moet de arbeidspotentie van de huidige werknemers beter worden benut.

 

Alleen niet iedereen ziet deze oproep zitten.
“Op dit moment geldt helaas voor mensen die meer gaan werken, dat ze dan minder verdienen. Daar moeten we zeker iets aan doen, maar dat ligt bij Den Haag en daar lobbyen we dan ook voor”. Ook is het volgens de wethouder gewoon simpelweg niet gewenst om nog meer Oost-Europese arbeiders in kleine woningen te herbergen. “Dat hebben we nu gezien in Carnisse. In het Westland worden miljarden verdiend, maar wij zitten hier met de arbeiders in veel te kleine huizen”.

Wat Versnel betreft is innovatie in veel sectoren de enige toekomst.
“Er was de afgelopen jaren weinig prikkels voor bedrijven met zoveel goedkoop personeel. Nu moeten ze wel. Ik zag laatst samen met minister van Gennip in Aalsmeer een goed voorbeeld waar robotarmen de oogst plukken”

 

 

Wethouder spreken?
“Ik zie ondernemers als bondgenoten, we zitten samen in de wedstrijd en moeten elkaar helpen en elkaar wereld beter begrijpen. Ik sta altijd open voor een gesprek met een ondernemer. Dat kan via secretariaatversnel@rotterdam.nl