Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) zoekt partnerships om bezuinigingen op te vangen

“Ik denk dat we zo’n 20% moet bezuinigingen, maar we gaan er alles aan doen zodat de bezoeker er nauwelijks iets van merkt”, zegt Clare Stewart de nieuwe zakelijk directeur van het IFFR. Haar allereerste interview in Nederland geeft ze hier in onze ledengroet.

“We think along”, zegt Stewart terwijl ze bedoelt ‘we denken met je mee’. Ze legt uit dat deze Nederlandse zin niet een waardige vertaling heeft in het Engels, maar zo’n mooie betekenis heeft volgens haar. “We moeten bezuinigen inderdaad, maar bedrijven, overheid en andere instellingen willen met ons meedenken hoe we dit kunnen opvangen. ‘We denken met je mee’ ”, zegt Stewart. In haar 25 jaar lange internationale carrière heeft ze dit nog nooit meegemaakt zegt ze. “I love this Dutch way”

Clare Stewart komt oorspronkelijk uit Australië en was daar verantwoordelijk voor het filmfestival in Sydney, verhuisde later naar London als Director of Festivals voor het BFI (British Film Institute). Nu is ze sinds begin dit jaar zakelijk directeur van het IFFR in Rotterdam. “Ik ken de wereld van filmfestivals best goed en Rotterdam is echt internationaal enorm hoog aangeschreven. Trots dat ik nu van het IFFR een robuuste organisatie aan het maken ben”.

Deze mening wordt gedeeld door Korrie Louwes, voorzitter van de Raad van Toezicht van het IFFR. “We moeten inderdaad snijden, maar dit zet ook ons ook aan het denken. Waarvoor zijn we hier op aard zeg maar? Wat is het doel van IFFR?”. Clare Stewart: “Het succes van een filmfestival is wanneer het diep zit geworteld én goed verbonden is met de stad. Rotterdam is zo’n inclusieve en ‘vibrating city’, de verbinding maakt dit festival zo’n succes”.

“IFFR harder nodig dan ooit, juist nu de wereld in de brand staat” Volgens Korrie Louwes is juist film nu zo hard nodig: “Een film is de meest laagdrempelige manier om je verbeelding mee te laten voeren. Van verhalen over de wereld, over mensen, over andere werkelijkheden. Hierdoor kun je allerlei andere inzichten krijgen. Inzichten die misschien nu heel hard nodig zijn”. Clare Stewart: “Juist een filmfestival is harder nodig dan ooit, het verbreed de kijk op de wereld en maakt thema’s bespreekbaar”.

“We hadden eens een film over een specifiek onderwerp in Turkije, toen zat de zaal bomvol met mensen uit Rotterdam Zuid en West. En dit krijgen ze op hun eigen tv zenders echt niet te zien”, zegt Louwes. Het filmfestival Rotterdam creëert volgens Stewart voor filmmakers hier een zeer veilig klimaat waardoor filmmakers echt kunnen experimenteren met wat zij belangrijk vinden.

Oproep aan VNO-NCW leden “Film is juist zo’n mooie manier om thema’s bespreekbaar te maken. We hebben zoveel films in onze collectie rondom inclusiviteit of slavernijverleden. Kom met je medewerkers naar het IFFR, wij regelen de film, de zaal en iemand die nadien met jouw medewerkers in gesprek hierover gaat”, zegt Korrie Louwes. Ze doet dan ook een oproep aan VNO-NCW leden. “We zijn zoveel meer dan alleen films kijken, films helpen aan het vrije woord, een vrije geest en een gelukkiger mens”. Diversiteit en inclusiviteit speelt volgens Clare Stewart in de gehele filmindustrie op dit moment een grote rol. “Bij het Filmfestival in London ben ik met dit onderwerp enorm veel bezig geweest. De expertise die ik daar heb opgebouwd ga ik hier in Rotterdam inzetten”.

IFFR wordt innovatie festival Het festival heeft de afgelopen jaren door corona wel heel erg moeten inleveren erkennen beiden. De grootste opgave is volgens beiden het publiek terug te vinden die ze zijn kwijt geraakt. Clare Stewart: “Vroeger werd er alleen gekeken naar het aantal bezoekers en de groei van een festival, wij gaan nu vooral inzetten op de impact van de films. Wat bereiken we ermee? Wie bereiken we ermee? En wat heeft dat voor gevolgen”.

Uit onderzoek PricewaterhouseCoopers blijkt dat de direct economische impact meer dan 9,8 miljoen euro is. “We bedienen niet alleen het culturele vlak, maar ook hotels, restaurants en bedrijven rondom het filmfestival”, zegt Clare Stewart Volgens Korrie Louwes zal er de komende jaren nog meer worden ingezet ook in activiteiten het hele jaar door en meer Rotterdammers bereiken die ze nu niet bereiken. “Ooit was Rotterdam een zijprogramma op het festival, nu is het een hoofdprogramma en mega druk bezocht”, zegt Louwes.

De toekomst van het festival ligt volgens Stewart dan ook in Europa. “Het DNA van Rotterdam is innovatie, progressief denken en experimenteren. Er zijn zoveel uitdagingen in de industrie, kijk naar alle streamingsdiensten of AI. Rotterdam is de stad waar verandering begint, dus Rotterdam kan hier koploper in worden”.