Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Wethouder Buijt: “Personeelstekort? Er is een schreeuwend overschot aan mensen met potentie!”

Met het programma ‘Goud voor Oud’ probeert de gemeente Rotterdam ondernemers aan te sporen om het arbeidspotentie van ouderen te benutten. “Er zijn duizenden ouderen die graag willen werken. Zij kiezen namelijk wel bewust voor werken in plaats van verplicht werken voor inkomen”, zegt wethouder Ronald Buijt.

In de serie – In gesprek met de wethouder – dit keer Ronald Buijt, wethouder Zorg, Ouderen en Jeugdzorg.

Op het stadhuis aan de Coolsingel hebben we een afspraak met de wethouder en wel stipt om 09:00 uur. Hij is al druk bezig op een flip-over om ideeën op papier te zetten. Een bevlogen wethouder en Rotterdammer merken we al snel op: “Ik ben iemand die van zijn hart geen moordkuil maakt. Ik spreek mij graag recht voorruit uit met passie voor de stad en sport”.

Buijt woont al zijn hele leven in Rotterdam en loopt graag hard rondom de Zevenhuizerplas, maar bij slecht weer: “Ik heb in de achtertuin een loopband onder een afdakje. Ik ga liever niet naar de sportschool, dat is zo’n drempel. Op die loopband sta ik zo’n 3 a 4 keer per week”.

Als ras Feyenoord supporter is hij zelf ook actief in het voetbal: “Ik ben scheidsrechter voor de KNVB en fluit wedstrijden voor 14 en 16 jarigen”. Sport zit in zijn DNA zegt hij, dat merk je en zie je ook terug in zijn sport en zorgbeleid als wethouder.

Preventie wordt belangijker dan zorg
“De kosten van de zorg stijgen zo hard, dat het onbetaalbaar wordt, daarom wordt preventie veel belangrijker. Immers wanneer men niet in het zorgsysteem hoeft te komen, scheelt dat voor de mens maar ook veel geld”, zegt Ronald Buijt. Evenzo, Gert-Jan Lammens – bestuurslid VNO-NCW Rotterdam & regio – onderschrijft dat de gemeente hier goede stappen in zet: “We zien dat werkgevers best wel wat uitdagingen zien, want waarom fors investeren in preventie als niet duidelijk is wanneer dit wat oplevert”.

“Het is net als in de politiek”, legt Buijt uit. “Binnen 4 jaar willen bestuurders resultaat zien, maar dit zijn investeringen voor de lange termijn”. Hij merkt op dat bedrijven helaas te vaak terughoudend zijn om fors te investeren in preventie en dus uitval van werknemers.

Er zullen volgens hem ook keuzes worden gemaakt die nu niet leuk zijn om te horen, maar waar we over 20 jaar volgens hem wel profijt van hebben. “Dan maar even niet populair zijn, bestuurders in Den Haag moeten hun rug recht houden en keuzes maken”.

Benut potentie van ouderen
“Mensen leven steeds langer, maar van dat imago dat ze altijd zwak en misselijk zijn, moeten we echt vanaf”, zegt Buijt ietwat gefrustreerd. Volgens Buijt kunnen ouderen worden verleid tot werk: “Ze hebben veel ervaring en dat ziekteverzuim valt in de praktijk erg mee”.

Via een speciale talentscan die de gemeente heeft laten ontwikkelen kunnen ouderen kijken in welke sector ze terecht kunnen voor werk. De website Tijdloostalent.nl kan volgens Buijt een goede eerste stap zijn om ouderen te verleiden tot werken.

Buijt bekijkt vanuit zijn wethouderhouderstoel de wereld wel door een andere bril dan de meeste politici: “Ik heb niet mijn hele leven in de ambtenarij gezeten, maar jarenlang gewerkt bij bedrijven zoals Visbeen transport en Mearsk Line.

Het aanspreken van het arbeidspotentieel van ouderen, zie ik dus als een enorme kans . Deze mensen willen echt werken, dit herken ik uit mijn eigen ervaring. En laten we zorgen dat mensen niet in de zorg terecht komen, maar meer aandacht geven aan preventie”.

Foto: Eric Fecken

Voor dit jaar heeft wethouder Buijt dan ook twee hoofdprioriteiten: “Het onhoudbare zorgstelsel en de toenemende dakloosheid in Rotterdam”. Op dat laatste punt vragen we even door naar zijn mening rondom een dakloze die dood wordt gevonden aan het Weena. “Ja dat is heel triest, dit moet anders”.

Een paar dagen later, laat wethouder Buijt via een persbericht weten dat de maat voor hem vol is. Hij zet met zijn ‘Actieplan Buitenslapers’ een ongebruikelijke stap: hij organiseert voor het eerst 24-uurs opvang voor dakloze EU-migranten, iets waar de Pauluskerk, de omwonenden van de kerk en oppositiepartijen als de ChristenUnie en GroenLinks al langer om vragen. Er komen in de opvang van de Nico Adriaans Stichting aan de Volkelstraat in Rotterdam-Overschie zestig plekken beschikbaar voor deze groep.
Deze actie past in zijn ‘geen praatjes maar actie’ stijl. Als slot van het interview wil de wethouder ondernemers nog wat meegeven.

Boodschap aan VNO-NCW leden
“Weet dat de gemeente Rotterdam er is voor ondernemers. Soms voelt dat niet zo, door onze lokettenjungle, maar dat is het systeem, niet onze mensen. We willen juist dat ondernemers meer de ruimte krijgen en worden gefaciliteerd. De intentie vanuit beide kanten is onmisbaar, maar blijf positief”, zegt Ronald Buijt.

En dan is het interview voorbij, de volgende afspraak staat al voor zijn kamerdeur. Tussendoor schrijft hij direct weer op zijn flip-over ‘nieuwe ideeën voor Rotterdam’.