Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

“Te veel ondernemers in regio Rotterdam worden betrokken bij criminele structuren”

“En dat is iets dat we echt tegen moet gaan. Bijna 8 op de 10 bedrijven is wel eens betrokken bij diverse criminaliteitsvormen, denk hierbij aan betalen met vals geld, winkeldiefstal of afpersing”, zegt Dennis van der Kaa, programmamanager van Platform Veilig Ondernemen (PVO) Regio Rotterdam. PVO is sinds een jaar actief, geeft workshops en trainingen en werkt nauw samen met politie, justitie, VNO-NCW Rotterdam en andere organisaties.

Doel van het platform is om ondernemers meer weerbaar te maken tegen criminaliteit. “We hebben drie hoofdthema’s waar we bedrijven weerbaarder in kunnen maken. Ondermijning, cybercrime en high impact crimes. Denk aan diefstal, inbraak en geweld”, zegt Van der Kaa.

De grootste kans dat je als bedrijf te maken krijgt met een criminele omgeving is volgens Van der Kaa dat ondernemers niet altijd de signalen herkennen. “Er moet echt een gedragsverandering komen bij ondernemers. Het is niet de vraag of, maar wanneer je wordt betrokken bij een criminele structuur”.

Foto: team PVO Rotterdam

Het Platform Veilig Ondernemen valt onder het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. ”Als PVO zien wij een kracht in een publiek-private samenwerking. Zo zitten wij voor de gezamenlijke aanpak aan tafel met de ondernemers, politie, brandweer en gemeente. Dit doen wij ook veel met keurmerkveilig ondernemen”.

“Herken ondermijning zodat je er niet bij wordt betrokken”
Het platform is voor ondernemers volledig gratis. De trainingen, sessies, maar ook het actief scannen van bedrijven wordt volledig kosteloos gedaan. Met de stuurgroep, waar onder andere VNO-NCW Rotterdam aangehaakt is, probeert het platform zoveel mogelijk bedrijven te bereiken. Inmiddels heeft PVO vijf grote cybercrime bijeenkomsten georganiseerd. Per bijeenkomst kwamen hier zo’n 80 tot 120 ondernemers op af.

Naast trainingen gaan de experts van het PVO ook langs bij bedrijven. “Je kan gratis bij ons vragen om ‘Veilig Ondernemen Scans’. Waar liggen je zwakke plekken? Van digitale weerbaarheid tot beveiligingscamera’s. We helpen ondernemers op elk van deze aspecten”, zegt van der Kaa.

Foto: bijeenkomst georganiseerd door PVO Rotterdam

Maar hebben die bijeenkomsten, trainingen en scans nou ook echt effect? Om dat te meten benadert PVO alle deelnemers na afloop om input op te halen. Daaruit blijkt dat 75% van de deelnemers ook echt iets heeft gedaan met hun tips en adviezen.

De experts van het PVO zijn volgens eigen zeggen vooral praktisch ingericht. “Alle experts hebben een brede ervaring met de thema’s zodat ze de ondernemer goed kunnen helpen”.

“Urgentie veel groter dan gedacht”
Uit onderzoek blijkt dat maar weinig bedrijven zich bezig houden met het weerbaarder worden tegen ondermijning en cybercriminaliteit. Dave Maasland bestuurslid VNO-NCW Rotterdam en directeur van cybersecurity ESET ziet dit met lede ogen aan: “De kans op een brand binnen je bedrijf is 1 op 8000, terwijl het lam leggen van je bedrijf door een cyberaanval 1 op 5 is”, zei hij onlangs nog in een interview in de ledengroet van VNO-NCW Rotterdam.

Of PVO het zoveelste platform is dat roept om urgentie is manager Van der Kaa duidelijk: “De kans dat bedrijven betrokken raken bij criminele structuren is op het moment erg groot in Nederland. Je ziet dat bedrijven daarna financieel, maar ook de ondernemer geestelijk voor jaren de dupe is. En dat alleen omdat hij of zij even niet goed oplette”.

Foto: bijeenkomst met PVO Rotterdam

Sectoren waar PVO zich de komende tijd actief op gaat richten is Transport & Logistiek en Horeca. “We merken dat hier zoveel aandacht voor nodig is, zeker in de horeca waar veel contant geld in omloop is. Uiteraard krijgen andere sectoren ook de aandacht die ze nodig hebben”, zegt Van der Kaa.

Om zo veel mogelijk ondernemers te bereiken zegt PVO veel bijeenkomsten en trainingen te gaan organiseren dit jaar. “Daarnaast zullen we zichtbaar zijn met campagnes en in gesprek gaan met allerlei ondernemersverenigingen. Ik zou zeggen, maak gebruik van ons. Laat je niet onbewust in zo’n criminele structuur glijden”.

Voor meer informatie over het PVO in jouw regio ga naar www.pvo-rotterdam.nl of www.pvo-denhaag.nl