Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Nieuwe Pensioenwet: “voorkom onrust op de werkvloer en maak nu keuzes”

Alle MKB-bedrijven die niet zijn aangesloten bij een CAO moeten zelf per 1 januari 2028 een nieuwe pensioenregeling hebben afgesproken. “Dat klinkt heel ver weg, maar als je nu niet begint met inventariseren en keuzes maken, kan je dat als ondernemer straks heel duur komen te staan”, zegt Hans Huizing, expert op gebied van de nieuwe Pensioenwet bij Schouten Zekerheid.

Slechts een kwart van de Rotterdamse ondernemers heeft zich nu verdiept in de nieuwe regelgeving.

Met één telefoontje komt je er niet volgens Huizing, je moet hier echt even mee aan de slag meent hij: “Ondernemers hebben het altijd druk, dat snap ik, maar als je dit niet op tijd oppakt gaat je dit mogelijk veel geld kosten”. Bedrijven die aangesloten zijn bij een CAO en een Bedrijfstak Pensioenfonds moeten hoeven niet zelf aan de slag, zij moeten de nieuwe pensioenregeling volgen die het fonds gaat voeren.

De nieuwe Pensioenwet is sinds 1 juli 2023 ingegaan, maar er is een overgangsregeling. Bedoeling van de nieuwe wet is om transparanter te zijn. “Daarnaast hoeven de jongeren niet langer mee te betalen voor de pensioenopbouw van ouderen”, zegt Huizing. Met de nieuwe Pensioenwet wordt er evenveel premie per werknemer afgedragen, ongeacht de leeftijd van de werknemer.

Foto: Hans Huizing | Schouten Zekerheid

“Zonder adviseur mogelijk in problemen”
De transitie van de oude pensioenregeling naar de nieuwe is niet gemakkelijk volgens Huizing. “Ik preek écht niet voor eigen parochie, maar meen dit ten zeerste. Je moet je echt goed verdiepen in deze nieuwe Pensioenwet. Het is zo complex dat bijna geen enkele ondernemer dit kan zonder externe adviseur”, zegt Huizing.

Huizing is ook heel duidelijk, waarom je nu al aan de slag moet met de nieuwe wet: “Straks in 2027 heeft geen enkele adviseur meer tijd en diegene die wel tijd voor je vrij maakt zal niet goedkoop zijn. Het op tijd regelen zonder druk en stress is veel beter”. Daarnaast zal, volgens Huizing, de medewerker ook aan de deur kloppen, hoe het nu zit met deze nieuwe Pensioenwet en wat voor gevolgen het heeft voor het pensioen”.

“Voorkom onrust op de werkvloer”
De grootste wijziging in de nieuwe Pensioenwet is dat de premie die betaald wordt niet meer afhankelijk is van de leeftijd van een werknemer, maar voor elke werknemer moet evenveel premie worden afdragen ongeacht zijn of haar leeftijd. “Pensioen is al ingewikkeld genoeg en zo’n transitie maakt het er niet makkelijker op”, zegt Huizing.

Volgens Huizing moet je nu beginnen. “Zelfs het personeelsbeleid zal moeten worden aangepast door de nieuwe Pensioenwet. Medewerkers kunnen er namelijk op achteruit gaan. Er is wel een overgangsrecht, maar hoe dicht je dat gat?”, zegt Huizing.


Foto: Minister Carola Schouten ontvangt felicitaties na historisch akkoord over nieuwe Pensioenwet

Nieuwe Pensioenwet
Werknemers kunnen door de nieuwe Pensioenwet wel makkelijker gaan vergelijken met andere bedrijven. Huizing: “Vroeger was dat lastig, straks kunnen werknemers eenvoudig zien wat het ene en wat het andere bedrijf biedt als pensioen”.

Via werkenaanonspensioen.nl kun je op een laagdrempelige manier alvast een eerste scan maken van wat deze nieuwe wet voor gevolgen heeft voor jouw bedrijf. “De impact op je bedrijf kan best groot zijn. Hoe ga je daar mee om? Personeel wil ook van alles weten. Daarom hebben we bij Schouten Zekerheid de ‘Impact Scan’ ontwikkeld voor bedrijven”.

Schouten kan naast zo’n scan ook de communicatie voor medewerkers verzorgen en een inhoudelijk persoonlijk gesprek voor hen verzorgen. “Waarom zou je zelf deze zeer ingewikkelde gesprekken aan gaan, terwijl wij van de hoed en de rand weten”, zegt Huizing.

‘Oudere werknemers willen juist nu aandacht’
“Geef ook aandacht aan je oudere medewerkers, dat blijft vaak onderbelicht. Zeker gezien alle negatieve publiciteit. Vooral oudere werknemers zijn bezig met hun pensioen en die vernemen nu in de media negatieve verhalen. Stel de vragen gerust, anders creëer je onrust binnen het hele bedrijf”, aldus Huizing.