Meer dan honderd geïnteresseerden waren woensdagmiddag 7 februari aanwezig bij het Bouwpower event van VNO-NCW Regio Rotterdam bij Bakkers | Hommen. Dit bedrijf is een onafhankelijke vastgoedontwikkelaar in Nederland gespecialiseerd in binnenstedelijke ontwikkeling. Ze bouwen letterlijk aan de toekomst en dat is te zien op deze middag.
Bij binnenkomst in het kantoorgebouw staat een opgezette ijsbeer, waar enkele aanwezigen lachend mee op de foto staan, en het kantoor van Bakkers Hommen is modern en stijlvol ingericht. Met felle kleuren en moderne kunst past het kantoor bij het vooruitstrevende karakter van het bedrijf.
Voorafgaand aan het event weten de aanwezigen elkaar al goed te vinden en het duurt dan ook even voordat Catharina Bieringa, voorzitter van Bouwpower, de bijeenkomst kan aftrappen. Zij verwijst naar het inspirerende bedrijfsbezoek aan Van Gelder groente & fruit dat VNO-NCW Regio Rotterdam vorige week organiseerde. Dit bedrijf speelde door in te zetten op technologie in op de uitdagingen die op hen afkwamen. “We kunnen daar in de bouw veel van leren. Innovatie en ook samenwerking zijn essentieel!” Het bevorderen van innovatie, technologie en samenwerking is dan ook de missie van Bouwpower als netwerk. Na dit welkomstwoord wordt er gezongen voor de jarige Chantal Zeegers, wethouder Klimaat, Bouwen en Wonen van Rotterdam, die ook aanwezig is en bloemen uitgereikt krijgt.
Vervolgens legt Frans Mirandolle, Director Development van Bakkers | Hommen, uit hoe het bedrijf aan stedelijke ontwikkeling werkt. Ze bouwen op hoge dichtheid en hebben aandacht voor openbare ruimte, maar ook veiligheid, gezondheid, cultuur en identiteit. “Eigenlijk zou je voor je omgevingsvergunning ook plannen over bijvoorbeeld veiligheid moeten indienen”, stelt hij. Hij benoemt zoveel factoren die in de komende jaren relevant zijn voor de bouw, dat je je bijna afvraagt hoe dat in de praktijk werkbaar is.
Gelukkig kan Tom Bakkers, CEO van Bakkers | Hommen, daar meer over vertellen. In 2013 is het bedrijf gestart in Eindhoven als projectontwikkelaar. Daar werkten ze bijvoorbeeld op het Stratumseind aan ruimte voor nieuwe kroegen, door rekening te houden met alle verschillende ruimtelijke uitdagingen in de omgeving. Arnold van de Water, General Director van Factorr, gaat vervolgens dieper in op hoe je dit doet. Volgens hem gaat het nu niet meer om grondstoffen, goederen of diensten, maar om ervaringen. Dit kan bijvoorbeeld via immersive technology. Hiermee kun je op grote schaal belevingen realiseren, zoals ze onder meer bij het Van Gogh Museum hebben gedaan. Maar ook studenten kunnen hiermee geholpen zijn: sommige mensen leren immers beter op een audiovisuele manier dan via een boek. Ook hierbij zijn verschillende disciplines essentieel.
Ervaringen kun je echter ook toevoegen aan de stad. “Met festivalweekenden of tentoonstellingen voegen wij tijdelijk nieuwe ervaringen om te beleven toe aan de stad. Door schotten weg te nemen en multidisciplinair te werken, kun je unieke dingen waarmaken!” Naast deze tijdelijke ervaringen, werkt hij ook aan waarde op de lange termijn. Zo is Arnold mede-initiatiefnemer van concrete culture: het duurzaam bestendigen van kunst en cultuur in gebouw- en gebiedsontwikkeling voor de lange termijn. Vanuit verschillende disciplines kun je waarde toevoegen aan de fysieke ruimte. “Bij het Koelhuis District in Eindhoven hebben we dat geprobeerd: betaalbare woningen, maar ook cultuur, technologie, mobiliteit en ruimte voor communities zijn allemaal gecombineerd op een hoge dichtheid.”
Tenslotte is het woord nog aan de jarige wethouder. Zij is blij met de opkomst en vindt dat er genoeg energie is in Rotterdam om mooie dingen waar te maken. “Het is prima als de gemeente niet nodig is, maar we helpen zeker waar dat kan. We gaan in ieder geval graag het gesprek aan!” Catharina Bieringa bedankt namens Bouwpower de sprekers en alle aanwezigen voor hun actieve bijdrage. Het programma is door al die inspiratie wat uitgelopen, maar de borrel lijdt er duidelijk niet onder. Er is ook genoeg om over na te praten!
De foto’s van deze middag, door Mirjam Lems.