Als ondernemer heb je een berg aan ervaring, netwerk én mogelijkheden. Kinderen van statushouders hebben dat niet. “Er is alleen school of hulpverlening. Er is niet echt beleid gemaakt voor deze kinderen”, zegt Wilma Gillis, oprichter van Stichting B for You. Met het project Mentoren010 (dat een programma onderdeel is van de stichting) kunnen mensen zich inzetten om ervoor te zorgen deze kinderen wel een eerlijke kans krijgen.
Stichting B for You helpt bij het ontwikkelen van talenten van kinderen in deze regio. Dat doen ze onder andere door middel van mentoren. “Je ziet dat veel kinderen op Rotterdam Zuid tussen wal en schip vallen. Zo zit een gezin bijvoorbeeld met schulden. Zo’n kind hoort niks anders dan ‘nee, nee, nee, dat kan niet lieverd’, als een kind bijvoorbeeld verteld over haar of zijn grote dromen”, zegt Wilma Gillis.
Er zijn volgens Gillis zoveel kinderen die veel te veel aan hun hoofd hebben en zij kunnen zo zich niet ontwikkelen tot goed volgroeide volwassenen. “Het zijn onze toekomstige werknemers hè! Op het moment dat je klaagt dat je niemand hebt, tja. Je had misschien beter een band met ze kunnen opbouwen”, zegt Gillis.
Wat doe je als Mentor010?
Je helpt kinderen die een verblijfstatus hebben. Ieder kind heeft een ambitie, ook zeker deze kinderen ziet Gillis. “Ze hebben alleen geen netwerk in de stad, geen extra opties, geen idee welke opleidingen ze zouden kunnen volgen”. Je helpt de kinderen op allerlei manieren. Van vriendjes maken in de wijk tot Rotterdam leren kennen.
In principe spreek je met een kind 1 x in de twee weken af. De doelgroep is tussen de 6 en 16 jaar oud. Als je de mogelijkheid hebt, dan 1 x per week. Reken op een kleine 100 uur per jaar dat je ermee bezig bent. Tijdens die ontmoetingen ga je een vertrouwensband opbouwen. Dat kan gewoon door te wandelen door de wijk of wat er te doen is daar. Simpele dingen zoals Gillis het omschrijft. De volgende fase is dat je ze helpt met de keuze voor de opleiding.
De match tussen kind en mentor gebeurt zeer zorgvuldig. Het intake gesprek is bij het kind thuis en de mentor krijgt een training van 2 dagdelen. Alles gebeurt onder leiding van opgeleide medewerkers. Uiteraard wordt er een kind gezocht dat dicht bij de mentor in de buurt woont, of wat handig is voor de mentor.
Wat levert het op?
Gillis laat regelmatig oudertevredenheidsonderzoeken doen.”80 tot 85% van de kinderen is zich beter gaan ontwikkelen. Een aantal van de kinderen wordt zelfs mentor later. Dat zegt wel wat over wat het met deze kinderen heeft gedaan”, aldus Gillis.
Ze merkt dat de kinderen het heel bijzonder vinden dat er een wildvreemde zoveel energie in ze steekt. “Je bouwt een band met ze op in die 1 tot 2 jaar. Je ziet dat hun zelfvertrouwen enorm toeneemt”. De kinderen hebben na het einde van het mentor traject een soort netwerk van mensen om zich heen gekregen dankzij jouw hulp die ze kunnen bellen. Dat is ook een van de doelen.
Tessa Langerijs | directeur VNO-NCW West
Ik ben mentor geworden bij Stichting B for You, omdat ik zelf ook vele mentoren heb en heb gehad en ik wil teruggeven wat ik ook ontvang. Het Afrikaanse gezegde ‘It takes a village to raise a child’ geeft aan dat er een hele gemeenschap nodig is om een kind alles te geven wat het nodig heeft. Een sociale omgeving is belangrijk, het leert je om o.a. contacten aan de gaan en heeft invloed op je (school)loopbaan.
Je kunt je mentee nieuwe inzichten en mooie ervaringen geven. Je verbreedt haar of zijn netwerk en wereld en biedt een helpende hand. En het hebben van een breed netwerk geeft je zoveel meer kansen. Oprechte aandacht is belangrijk voor iedereen, het helpt bij zelfwaardering: ik doe er toe, ik word gezien.
En alle aandacht krijg je terug van je mentee. Mijn mentee geeft mij ook nieuwe inzichten en zij verrijkt en vergroot daarmee ook mijn leven.
Als mentor leer je ook ontzettend veel zegt Gillis: “Je moet echt leren luisteren, niet meteen met je kantklare ondernemersoplossingen komen, maar blijven luisteren en doorvragen. Je leert een leefwereld kennen die je nog niet kende. We zitten allemaal in onze eigen sociale bubbel en hebben vaak onze mening klaar staan over bepaalde zaken, maar eigenlijk weten we vaak gewoon niet hoe het daadwerkelijk zit”.
Inmiddels heeft het Mentoren010 programma in zeven jaar tijd zo’n 350 kinderen een eerlijkere kans kunnen geven in Rotterdam.
Boodschap aan ondernemers
Wilma Gillis wil graag nog een boodschap meegeven aan de leden van VNO-NCW: “Ik weet dat veel bedrijven opgeslokt worden door de waan van de dag, maar please kijk eens voorruit! Echt ver vooruit! Investeer nu in relaties, bindt mensen aan je. Niet morgen, maar nu, want misschien komen ze wel bij je terug. Zie de jeugd niet als probleem, maar dit zijn de burgers van de toekomst en jouw werknemers”.
Ook mentor worden?
Bekijk de website: stichtingbforyou.nl