Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

KRVE: ‘Rotterdamse lef geeft ons innovatiekracht’

“Rotterdam is wat wij uit ademen. Verhuizen naar t buitenland?!”, zegt Bastiaan Ruitenga lachend van de Koninklijke Roeiers Vereeniging. Roeien doen ze al jaren niet meer. Wel zorgen ze ervoor, met hun adequate boten en producten, dat de grootste schepen ter wereld veilig kunnen aan- en afmeren in Rotterdam en nog veel meer.

Nu er in de media steeds meer wordt gerept over het ‘verlaten’ van Nederland en Rotterdam als hoofd locatie, vragen we dit aan de KRVE. Waarom blijven?

“De concentratie van werk is hier groot en vooral omdat Rotterdam zo’n enorme bundeling heeft van verschillende soorten industrie. De data die we daar alleen al uit verzamelen is gigantisch”, zegt Bastiaan Ruitenga die bij KRVE altijd op zoek is naar (sociale) innovaties.

 

De vereniging KRVE ademt al 127 jaar Rotterdam en heeft een hands ons cultuur binnen het bedrijf. “De cultuur hier in de haven is ook dat we elkaar allemaal helpen. Er komt niemand onze haven in die niet wordt geholpen”, zegt Ruitenga.

Rotterdam is volgens hem een zeer geoliede machine, één belletje en je weet elkaar te vinden. “Juist doordat we hier zoveel (digitale) data kunnen halen uit onze diensten kunnen we hier ook nieuwe producten ontwikkelen en wereldwijd verspreiden”.

ShoreTension | Invented by KRVE in Rotterdam
Als het zeer hard waait of bij rukwinden kunnen trossen wel eens los slaan. De KRVE heeft destijds met behulp van TU Delft haar uitvinding vervolmaakt en op de markt gebracht. Er was indertijd een groot geld bedrag nodig, de KRVE legde geld in vanuit het eigen pensioenfonds met instemming van iedereen in de vereniging.

ShoreTension is nu een wereldwijd beproefd systeem voor het veilig afgemeerd houden van zeeschepen. Bij wind of zuiging door andere scheepvaart, zorgt het mechanische ShoreTension systeem er voor dat het schip rustig afgemeerd blijft liggen op de correcte spanning.

 

“ShoreTension is nu een zelfstandig bedrijf met afname over de hele wereld. Toch zullen we dit product vooral vanuit hier in Rotterdam blijven maken. Rotterdamse/Nederlandse degelijkheid is wereldwijd bekend. Dit gaat niet kapot!”, zegt Ruitenga. Dit is bij uitstek een product waar volgens wethouder Struijvenberg meer ruchtbaarheid aan mag worden gegeven. Het uitventen dus van Rotterdamse uitvindingen.

Ruitenga maakt echter een ietwat andere connectie: “Als we te veel gaan kletsen (lullen) dan worden er minder mouwen opgestroopt. En daarbij de Rotterdamse bescheidenheid past ons. Wij zijn aanpakkers en dat geldt vanaf dat je binnenkomt bij de receptie tot in de fabriekshal of op de boot”.

‘Het Rotterdam gevoel’
Bij het Rotterdamse Stadsbeheer zie je bijvoorbeeld dit fenomeen van ‘alle mouwen opstropen’ ook. Zo werd er door de vuilnis medewerkers gestaakt afgelopen week in Rotterdam. “De staking was voorbij en niet alleen zij maar ook al het kantoorpersoneel stond de dag erna op straat om de stad weer schoon en mooi te maken”, zegt Raymond Bond van Stadsbeheer Rotterdam met een brede glimlach op zijn gezicht.

Volgens Ruitenga van de KRVE tekent dit Rotterdam. Wat vooral heel anders is, is het vertrouwen in elkaar volgens hem. “Als iets niet goed gaat, dan zeg je dat gewoon in iemands gezicht en los je het op. Klaar en weer verder. Niet eerst 8 vergaderingen die tijd kosten om er omheen te draaien, om uiteindelijk te zeggen dat iets niet goed is”, zegt Ruitenga.
“Rotterdams werken is een cultuur, als je als bedrijf wilt innoveren dan kan dat juist hier!”.

‘Werken in haven wél sexy’
De Rotterdamse manier van werken is volgens Ruitenga zeker gebaseerd op het principe ‘niet lullen maar poetsen’. Toch geeft dit beeld volgens hem voor nieuwe generaties een verkeerd beeld.

“Het imago voelt met dit gezegde als alleen maar werken. Hard zijn, doorgaan en geld verdienen. Terwijl het véél meer is. Iedereen is juist hier zo begaan met elkaar. Het familiegevoel, niemand laat iemand hier stikken. We zijn er voor elkaar en doen het samen. Als iemand nu ziek is, maakt niet uit, dan komen we thuis langs. Samen moet je er zijn voor elkaar!”, zegt Ruitenga vlammend over zijn Rotterdamse manier van werken.

De KRVE is één van de meest authentieke Rotterdamse bedrijven en een, zowel technisch als sociaal, innovatief bedrijf. Ruitenga is dan gelukkig ook lid van de werkgroep New Economy van VNO-NCW regio Rotterdam.