Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Wethouder Struijvenberg: “Na flink poetsen, mogen we daarna er echt wel meer over lullen”

Hij weet exact hoe een Rotterdammer zich gedraagt: “Je werkt gewoon keihard en gaat door van het één naar het andere. Toch zouden we al dat bijzondere, dat we hier in Rotterdam doen, wel vaker mogen uitventen”. In de serie – kennismaken met de wethouders – , deze keer Maarten Struijvenberg. Hij is als wethouder binnen de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor Financiën, Organisatie, Dienstverlening en Grote Projecten.

Hij houdt van een goed glas wijn, kookt graag, houdt van cruisereizen en Formule 1 kijken is zijn hobby. Geboren in 1974 als kind van kosters van de Arminuskerk in Rotterdam. “Ja ik speelde als kind vaak tussen de kerkbanken”, zegt Struijvenberg lachend.

Toch is het grootste gedeelte van het interview op serieuze toon. Geen wonder, want in tijden van stijgende inflatie en energiecrisis is zijn portefeuille Financiën een stuk ingewikkelder geworden.

Ondernemers helpen met lasten
“We kijken hoe we ondernemers in deze periode tegemoet kunnen komen. Als wij verzender zijn van een factuur, dan geven we ondernemers meer de tijd dan normaal om deze te betalen”, zegt Struijvenberg. Hij vult aan dat de portemonnee van Rotterdam zeker niet oneindig is, maar dat de gemeente wel maatwerk kan leveren voor diverse sectoren. Zo heeft het college eerder al besloten dat horecaondernemers hun terrasvergroting mogen behouden.

“We gaan de komende periode zeker geen lastenverzwaring opleggen aan ondernemers! We hebben veel geld uitgegeven aan bedrijven en instellingen om deze in de lucht te houden. Afspraak = afspraak”, zegt Struijvenberg. Toch kan dit principe voor bedrijven juist ook een probleem geven.

Openbreken contracten is mogelijk
Contracten met de gemeente kunnen wat hem betreft opengebroken worden als contractvoorwaarden echt niet meer zijn na te komen. “Ik sta open voor gesprekken, maar je moet wel met een stevige onderbouwing komen”.

Een bakker die bijvoorbeeld een jaar lang brood moet leveren voor hetzelfde bedrag, zal daardoor nu failliet kunnen gaan. De wethouder wil dus het gesprek op eerlijke basis aangaan. Struijvenberg: “Ik wil graag maatwerk leveren, want ieder bedrijf en iedere situatie is anders”.

Bedrijven uit Rotterdam krijgen voorrang
Wethouder Struijvenberg is verantwoordelijk voor het inkoopbeleid van de gemeente Rotterdam. “Qua inkoop is er mij veel aangelegen dat Rotterdamse bedrijven, zeker MKB-bedrijven, hun diensten en goederen kunnen leveren aan de gemeente”.

Toch merkt ook Struijvenberg dat er meer ‘ge-leveld’ moet worden met inkoopprocedures. “Je merkt dat er politiek veel druk is om geen fouten te maken bij inkoop van diensten en producten, maar daardoor krijg je soms wel hele lange procedures waardoor kleinere bedrijven afhaken. Dat kan dus anders. Ik wil echt de menselijke maat terug”.

Wethouder Grote Projecten wil meer ‘gelul’ zien
Over de diverse grote projecten wil de wethouder niet heel veel kwijt. “Dit ligt meer bij mijn collega Karremans”. Wel zegt hij: “heel veel opdrachten moeten nog worden ingevuld bij de ‘Grote Projecten’, daar liggen dus veel kansen voor bedrijven uit onze regio”.

De lijntjes tussen bedrijven en de Coolsingel zijn relatief kort volgens hem. “Dat is goed en fijn, wat ik wil meegeven is dat ondernemers vaker mogen uitventen wat ze doen. We zijn zo Rotterdams, veel te nuchter. Als ik dat vergelijk met andere steden of landen. We mogen écht trots zijn op wat wij hier in Rotterdam allemaal maken, doen en uitvinden”. Erover praten zorgt, volgens hem, zeker voor meer opdrachten en werk.

De wethouder zegt dan ook afsluitend van het gesprek: “Als we flink gepoetst hebben, mogen we er echt wel daarna meer over lullen”.