Had de kreeft een dokter, dan zou hij niet groeien...

De laatste loodjes worden nog gelegd om het jaar goed af te ronden en de kerstborrels worden gelukkig weer goed bezocht. Iedereen vliegt elkaar weer enthousiast om de nek en de zoenen zijn weer terug. Het lijkt wel of iedereen de afgelopen jaren zo snel mogelijk wil vergeten.

Dat menselijke contact is blijkbaar voor de meeste mensen toch heel belangrijk. Het samenkomen doen we gelukkig weer als vanouds. We ontmoeten nieuwe mensen en delen graag onze kennis. 

Ook komt er weer een tijd van even helemaal niets, even terugkijken op het afgelopen jaar. Wat hebben we gedaan, wie hebben we ontmoet en wat hebben we geleerd? En misschien maken we ook wel plannen voor het komende jaar. 

We bereiden ons voor op de dagen van bezinning en van samenkomen. 

Daarom wil ik graag het verhaal delen van rabbijn Abraham Twerski. Hij legt uit…

-    Had de kreeft een dokter, dan zou hij niet groeien - 

Kreeften zijn kleine zachte beestjes in een harde schaal. Als een kreeft groeit, gaat die omhulling na een tijdje ongemakkelijk aanvoelen, als een te strak pantser. De kreeft raakt in de stress. Hij trekt zich terug onder een steen, werpt zijn pantser af en vormt een nieuwe, grotere schaal. Totdat die nieuwe schaal ook begint te knellen, de kreeft weer stress begint te voelen en hij weer even een tijdje moet schuilen onder een steen om zich te bevrijden. “Als kreeften dokters hadden”, zegt de rabbijn, “zouden ze nooit groeien. Want dan gaat zo’n kreeft naar een arts, die geeft hem een pilletje en voelt zich weer kiplekker. Wat we ons moeten realiseren is dat tijden van stress signalen voor ons zijn om te groeien.” 

Dit heet groeistress. Dat is niet erg, als je het je bewust bent, kun je er makkelijker mee om gaan. 
Want een pilletje is geen optie. Pantser er af, kwetsbaar durven zijn, maar wel goed opletten en op tijd schuilen. Om vervolgens weer fris een nieuwe schaal om je heen te bouwen, zodat je de wereld in kan. Veel leuker dan onder een steen te blijven zitten.

Laat voor iedereen de komende tijd vooral een periode van samenkomen zijn, van aandacht en van gezelligheid. En als je denkt te moeten schuilen, bedenk je dan dat je er altijd weer sterker uit komt. 

Ik wens iedereen, mede namens het hele bestuur, EEN heel goed, mooi, gezond en inspirerend 2024 toe. Een jaar waarin wij u weer vaak hopen te mogen ontmoeten,

Monique de Koning
Voorzitter HRM Expert Netwerk VNO-NCW regio Rotterdam

Bezuidenhoutseweg 12, 2594 AV Den Haag
Postbus 93073, 2509 AB Den Haag
T 070 - 349 08 10
E info@rotterdamvnoncw.nl | W www.rotterdamvnoncw.nl
Afmelden nieuwsbrief ? Mail naar langerijs@vno-ncwwest.nl