Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Zepp.solutions winnaar Nieuwe Heldenprijs


De winnaar van de Nieuwe Heldenprijs is Zepp.solutions. Deze  prijs werd in een volle zaal  op dinsdag 4  juni in de Stadsbrouwerij in Rotterdam uitgereikt door burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft. Er waren drie genomineerden voor de prijs: Zepp.solutions, Qlayers en Battolyser Systems. Zij moesten een pitch houden voor een zaal van meer dan 400 Rotterdamse ondernemers. Uiteindelijk kozen zij de winnaar uit.

Zepp.solutions winnaar Nieuwe Heldenprijs

De winnaar van de Nieuwe Heldenprijs is Zepp.Solutions. De prijs is een initiatief van VNO-NCW Rotterdam. Nieuwe Helden zijn de energieke versnellers en vernieuwers van deze tijd. Opvallend is dat dit keer drie technische bedrijven genomineerd waren, namelijk Zepp.solutions, Qlayers en Battolyser Systems. Na hun pitches verkoos de publieksjury Zepp.solutions als winnaar van De Nieuwe Heldenprijs 2024. Dit bedrijf ontwerpt en produceert volledig geïntegreerde systemen, die waterstof efficiënt omzetten in elektriciteit. Ze worden in voertuigen en vaartuigen toegepast als duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld dieselmotoren. Daarmee levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.

Rotterdamse Ondernemersprijs gewonnen door Hollandia Services

Foto Frank de Roo

“De winnaar van de 39e editie van de Rotterdamse Ondernemersprijs is een schitterend voorbeeld voor de maakindustrie”, zegt juryvoorzitter Ellen van Dam. “Hollandia Services onderhoudt en renoveert bruggen, sluizen en stormvloedkeringen. Het is in ons land een van de weinige experts op dit gebied. Daarmee levert het een cruciale bijdrage aan de veiligheid en bereikbaarheid van heel Nederland. Tijdens een dynamische feestavond op 4 juni in Stadshaven Brouwerij, ontving Hollandia Services de prijs uit handen van burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft en wethouder Robert Simons van Rotterdam. Deze avond werden ook de Nieuwe Heldenprijs en de Mr. K.P. van der Mandele Penning uitgereikt.

Hollandia Services nam het op tegen CEAD en Van Donge & de Roo. “Alle drie de finalisten zijn prachtige, innovatieve, gedreven ondernemers met een grote maatschappelijke betrokkenheid”, zegt Van Dam. “We zien hier op het podium de succesverhalen, maar ondernemerschap is altijd een proces van één stap vooruit en weer twee stappen terug. Ook de drie finalisten zijn allemaal wel eens heel hard gevallen. En toch zijn zij weer opgekrabbeld, met een enorme groei als resultaat.”

Fit for the future
Volgens de jury is Hollandia Services ‘een oude ziel met een nieuw jong hart’. Hollandia Services maakt deel uit van het 96 jaar oude familiebedrijf Hollandia. Vanaf de oprichting is Hollandia nauw verbonden met de dynamische Rotterdamse regio. De organisatie bouwde, renoveerde en onderhield door de jaren heen vele Rotterdamse iconen, zoals de Willemsbrug, de Van Brienenoordbrug, de Maeslantkering en de prijswinnende Radartoren op Maasvlakte II. Inmiddels krijgt een nieuwe generatie de kans om het bedrijf ook in deze eeuw een leidende rol te laten spelen.

 

De jury zegt over Hollandia: “Het bedrijf is ‘fit for the future’. Hollandia Services grijpt een unieke marktkans aan door het onderhoud en de renovatie van de naoorlogse infrastructuur met visie en precisie aan te pakken. Het is inspirerend om te zien hoe de medewerkers de ruimte krijgen om hun eigen strategieën te ontwikkelen en hoe ze deze met enthousiasme tot uitvoering brengen. Bij Hollandia Services is werkelijk aan alle facetten van de bedrijfsvoering gedacht. Dat resulteert in een snelle, nauwkeurige implementatie en een zorgvuldige monitoring.”

 

Gedreven ondernemers
Van Donge & de Roo is een groeiend en solide Rotterdams logistiek familiebedrijf. De jury spreekt van ‘hét toonbeeld over een authentiek Rotterdams familiebedrijf’. “Met hart en ziel wijden de ondernemers zich aan hun onderneming, gedreven door glasheldere ambities: efficiëntie, duurzaamheid en groei. Bij Van Donge & de Roo komt ambitie samen met maatschappelijke betrokkenheid. Daardoor is het bedrijf niet alleen succesvol, maar maakt het ook een positieve impact.”

CEAD ontwikkelt, bouwt en levert wereldwijd grootformaat 3D-printers, waarmee grote industriële onderdelen in één keer gemaakt kunnen worden. Het bedrijf ontzorgt de klant met onderhoud, scholing, maatwerk en innovatie. De jury spreekt van ‘een schitterend bedrijf dat op vele fronten grensverleggend is’. “Met een technologisch hoogstaand product en een klantgerichte aanpak streven de ondernemers er altijd naar om de processen van hun klanten efficiënter en duurzamer te maken. Binnen de organisatie staat de mens centraal. De ondernemers mogen hun bescheidenheid nu achterwege laten om met trots te delen wat ze doen en waarom.”

Vruchtbaar ecosysteem
“Vandaag vieren we grensverleggend ondernemerschap in de breedste zin van het woord”, zegt Van Dam. “De Rotterdamse Ondernemersprijs is een prestigieuze prijs voor innovatieve ondernemers in de metropoolregio Rotterdam. Naast de stad Rotterdam zijn dat ook de omliggende gemeenten, zoals Delft, het Westland en de Zuid-Hollandse eilanden. Ondanks de geopolitiek, wetgeving, inflatie en de huidige economie, hebben we veel innovatieve bedrijven in onze regio. Dat is een enorme prestatie. Vandaag laat de metropool haar kracht zien. Het is mooi dat er steeds meer verbindingen ontstaan. Bijvoorbeeld tussen de TU-Delft en de Erasmus Universiteit. Samenwerking zorgt voor verdere ontwikkeling. We hebben hier een vruchtbaar ecosysteem door verbinding in ondernemerschap.”

Foto Frank de Roo

 

Michiel Muller ontving Mr. K.P. van der Mandele Penning
Tijdens deze avond werd ook de Mr. K.P. van der Mandele Penning uitgereikt. De penning staat symbool voor verantwoordelijk ondernemerschap. De jury kende de penning toe aan Michiel Muller, ‘een succesvol serie-ondernemer’, die in 2015 medeoprichter was van Picnic, waar hij sindsdien algemeen directeur is.

De jury zegt over Muller: “Hij doet ontzettend veel voor andere ondernemers en geeft ze een duwtje in de rug. Ook ondersteunt hij veel organisaties voor ondernemers, zoals het Graduate Entrepreneur Fund. Bij het Erasmus Trustfund was hij de aandrijver, die ervoor zorgde dat het uitgroeide van een klein fonds naar een fonds met meer dan 100 miljoen euro.” Het was de dertiende keer dat deze penning werd uitgereikt.
Voor en door ondernemers

Naast de uitreikingen was het vooral een dynamische en feestelijke avond voor en door ondernemers. De avond in de duurzame Stadshaven Brouwerij startte met een walking dinner voor deelnemers en samenwerkingspartners van de Rotterdamse Ondernemersprijs. Voor het publiek was er eerst een netwerkfestival met hapjes, drankjes, muziek en entertainment. Tijdens de uitreiking zorgden diverse artiesten voor ontspanning en inspiratie. Tot slot was er een swingende afterparty om het ondernemerschap te vieren.

 

Dank aan de samenwerkingspartners

Samenwerkingspartners van de Rotterdamse Ondernemersprijs zijn: Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam, Van der Mandele Stichting, ABN AMRO Bank, Gemeente Rotterdam, Moore DRV, HVK Stevens, OGER en VNO-NCW regio Rotterdam.