Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Wethouder Simons: “Bedrijven rennen helemaal niet weg”

 

‘Nederland loopt vast’ kopte NRC onlangs. Het land loopt door de stikstofcrisis en andere zaken volledig vast en ‘Rennen bedrijven weg naar het buitenland’. Wethouder Haven, Economie, Horeca en bestuur Simons van Rotterdam reageert met enige irritatie op dit artikel in NRC.

“Het is het klassieke verhaal. De overheid moet het oplossen, maar dat kan de overheid niet alleen. Volgens mij zijn bedrijven veel slimmer. Dus ik doe hierbij een oproep: ‘kom met oplossingen’, aldus Simons.

Waterstof economie
Het credo van VNO-NCW in Rotterdam is ‘de stad waar verandering begint’.  Zo kijkt Simons ook naar de aankomende waterstof economie. “Bedrijven rennen niet weg, ze komen juist naar Rotterdam. Shell, Airliquids, Nestlé, er worden op dit moment echt miljarden in Rotterdam geïnvesteerd met allemaal nieuwe fabrieken en bedrijven gericht op de toekomst”, zegt Simons.

Dat grote bedrijven juist nu investeren in Rotterdam is volgens Simons omdat ze kijken naar de langere termijn. “Ja, stikstof houdt nu veel tegen, maar er komt een tijd dat dit voorbij is. Beetje verder vooruitkijken mag best”, zegt Simons. Tegelijkertijd ziet hij ook dat er bedrijven zijn die nog dagelijks bezig zijn om de klappen van de coronacrisis te overleven.

‘Lokettenjungle moet weg’
Het ondernemerschap en het MKB versterken zijn volgens Simons de speerpunten in het nieuwe college. “Het is dé ruggengraat van de samenleving”. Hij doelt hiermee ook op ‘de bakker op de hoek, de slager en vergelijkbare’.  “We moeten vooral de menselijke maat niet vergeten. In onze regels, in onze vergunningverlening. Niet denken vanuit regels, maar denken vanuit mogelijkheden”, aldus Simons.

Zo ziet de wethouder dat ondernemers de weg kwijt raken bij de verschillende loketten. “We hebben echt een gigantische lokettenjungle, die moeten we zien terug te brengen tot zinvolle loketten. Zodat bedrijven er ook iets aan hebben. Ja, dat vergt wat, maar daar gaan we de komende vier jaar keihard aan werken”, zegt Simons. Ambtenaren moeten richting bedrijven en burgers volgens hem veel meer gastvrij zijn in plaats van afwerend en controlerend.

“Regels zijn veel te generiek, dat zie ik nu ook bijvoorbeeld bij de terras vergunningen op het Heemraadsplein. Er moet veel meer (menselijk) maat werk worden geleverd. En als we daarvoor de  regels moeten aanpassen, dan doen we dat”.

Rotterdam wel aantrekkelijk
Het nieuwe college wil graag verder kijken dan alleen de stikstofcrisis van nu en zich focussen op de toekomst. “Elk jaar kiezen 50 bedrijven er voor om zich te vestigen in Rotterdam. Er is wel schaarste aan ruimte, aan stikstofruimte, maar dat laat ik graag mede over aan de creatieve kracht van ondernemers. Daarnaast kan het geen kwaad dat bedrijven zich steeds beter bewust worden van de omgeving waarin ze werkzaam zijn. Als je alleen naar je aandeelhouders kijkt…tja”. Simons doelt hiermee op het artikel in het NRC. “De wereld is zeker ‘kleiner’ geworden maar waar rennen de bedrijven dan naar toe en hebben we dit wel helder?”.

Het college denkt volgens Simons juist heel erg na over de toekomst. “Denk aan de waterstofeconomie waar Rotterdam de bakermat van is. We zetten in op walstroom in de havens. Als dit geen toekomst zou hebben, zouden bedrijven er niet op inhaken maar dat doen ze juist nu massaal”.

Boodschap van Simons voor ondernemers in Rotterdam
“Wij zijn trots op onze ondernemers in stad en haven. Ik wil ook aandacht voor de fietsenwinkel, de bakker en horeca – MKB breed. Zo moeten we veel meer (vergunnings)ruimte gaan bieden aan horeca en events. We hebben alleen geen geld, maar we kunnen wel samen met ondernemers kijken hoe we hun verdienvermogen kunnen verhogen. We zijn niet alleen trots op onze Rotterdamse ondernemers in woorden. De rode loper ligt écht uit want samen maken we stad en haven mooier, sterker en beter.”