Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Nieuwe voorzitter Bouwpower: “met deze groep maken wij echt een wereldverschil!”

Bouwpower VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond is ooit ontstaan om de krachten te bundelen in de bouw. Vandaag de dag zijn de meest innovatieve en vooruitstrevende bedrijven vertegenwoordig in Bouwpower. “De hele keten hierin is vertegenwoordigd, van architect, ontwikkelaar tot belegger” zegt kersverse voorzitter Catharina Bieringa (NEZZT).

De bouw is van nature niet zo innovatief merkt Bieringa. “Door krachten te bundelen, uitdagingen, dilemma’s  en ideeën in deze overleggen te delen en te denken in gezamenlijke kansen en mogelijkheden  wordt voor vernieuwing en versnelling gezorgd”, aldus Bieringa.

“Mensen als Piet Jan Heijboer, Directievoorzitter Croonwolter & dros, Gijs van den Boomen, directeur en landschapsarchitect KuiperCompagnons, Eric Verwey, direct DLR en Thomas Ummels, Chief Development Officer EDGE Technologies en ik kan nog wel even doorgaan pakken dit allemaal heel serieus op. Logisch we hebben nogal een opgave in de bouw”.

De adviesraad van Bouwpower komt vijf keer per jaar bij elkaar. De leden van Bouwpower hebben vier keer per jaar een bijeenkomst.

Doordat allerlei partijen uit de keten zijn vertegenwoordigd wordt er tijdens deze bijeenkomsten ook vanuit de gehele keten gekeken naar oplossingen in de bouw. “Juist dan kom je soms op ideeën en vernieuwingen waar je zelf niet op was gekomen. Uiteraard heeft Bouwpower ook een lobbykant, maar net zo goed een zakelijke”, aldus Bieringa.

Een innovatief en verbindend Bouwpower: met en voor onze leden
“Door in te spelen op de uitdagingen, dromen en ambities van onze leden kunnen we onderscheidend blijven. Inspiratie, interactie en waardevolle verbindingen zijn cruciaal. De toekomst ligt naast duurzaamheid en circulariteit vooral in data & nieuwe technologieën. Wij hebben er alle vertrouwen in dat het samenbrengen van de kwaliteiten van koplopers zorgt voor nieuwe vormen van samenwerking en andere verdienmodellen: win win situaties! Hierover gaan we graag  in gesprek met onze leden”, zegt Bieringa.

Betaalbare woningen alleen mogelijk door innovatie
“Er is een groot gebrek aan betaalbare woningen voor mensen die een sleutelrol spelen in de maatschappij. Zij hebben vaak geen gelegenheid om te wonen waar ze willen, met alle nadelige gevolgen voor de sociale cohesie in onze samenleving. De doelgroep is divers, we bouwen dus niet voor studenten of starters of ouderen op zich, maar voor iedereen die een betaalbare woning zoekt in een leefbare wijk.

Zonder innovatie gaan we het echt niet redden en dan heb ik het nog geen eens over het gigantische personeelstekort overal. Tevens moeten we zoeken naar oplossingen voor tal van belemmeringen die nu worden opgeworpen voor nieuwe initiatieven in de woningbouw, of het nu gaat om stikstof of strengere gunningsregels”

Big data en duurzaamheid oplossing
De grote vraag ook tijdens de bijeenkomsten van Bouwpower: ‘hoe gaan we meer bouwen, sneller bouwen EN met minder mensen’. De toekomst zit volgens Bieringa in big data en duurzaamheid. “De markt schuurt nu aan alle kanten. We hebben het dus niet alleen over efficiency maar ook over complete nieuw verdienmodellen. Denk aan circulair bouwen”, zegt Bieringa.

“De ideeën die nu al zijn ontstaan gaan de wereld over. Wat wij hier bedenken, neemt de bouw wereld elders over’.

Binnenkort gaat Bouwpower (als Corona het toelaat) een Dragon’s den organiseren voor alle leden van Bouwpower. “Keer op keer blijkt dat het vooral ook jonge nieuwe bedrijven zijn die met compleet nieuwe innovatieve plannen aankomen. Nou, dan gaan we die maar eens koppelen. Bestaande bedrijven met start-ups”. Leden kunnen tijdens deze bijeenkomsten direct terecht bij de koplopers. “Geen koffie afspraak, nee gewoon meteen Rotterdams, recht voor zijn raap ‘Zeg! Hoe doe jij dat?’ aldus Bieringa.

Bouwpower bijwonen?
De eerst volgende Bouwpower wordt georganiseerd in het nieuwe Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. “Ik hoop dat nog meer bedrijven zich aansluiten. We hebben écht een maatschappelijk opgave op te lossen en dat kan alleen maar sámen. Het geeft mij veel energie om zo gezamenlijk aan de slag te zijn. Bedrijven moeten niet in hun eigen ‘hok’ iets verzinnen. Dit probleem is veel te groot, laten we dit samen doen”, aldus Bieringa.