Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Vitaliteit, het Benny Neyman-effect?

In 2030 hebben 4 op de 10 Nederlanders een chronische ziekte. Ze kunnen blijven werken als ze hun fitheid op peil houden. Hoe krijg je je medewerkers zover om in hun vitaliteit te investeren? Een middag van Zorgpower in Topsportcentrum Rotterdam met onder meer chirurg Casper van Eijck, ex-topsprinter Patrick van Luijk en ex-tophockeyer Tom van ‘t Hek.

De coronaperiode heeft laten zien dat investeren in weerbaarheid van groot belang is. Vitale werknemers zijn productiever en ervaren meer werkgeluk. Dat leidt tot minder verzuim en een vitaal bedrijf. Wat kun je zelf doen? Dit werd onder meer gezegd tijdens de bijeenkomst.

Tom van ’t Hek, voormalig huisarts, tophockeyer en coach van het dameshockeyelftal:
“Ik houd me al mijn hele leven bezig met bewegen en gezondheid. Het is niet ingewikkeld om hiervoor te zijn. We kampen een beetje met het Benny Neyman-effect: ‘Ik wil wel maar weet niet hoe’. Vanmiddag bieden we handvatten.”

Gert-Jan Lammens, voorzitter Zorgpower:
“451.000 onvervulde vacatures, de Keteltunnel dicht door zieke werknemers en een vastgelopen Schiphol door personeelstekort: bedrijfsprocessen staan onder druk. De vitaliteit van bedrijven hangt af van de vitaliteit van medewerkers. Volgens de WHO overlijden per jaar 5,3 miljoen mensen wereldwijd aan inactiviteit en daaraan gerelateerde ziektes. Nederland investeert 1 miljard in preventieve zorg en 80 miljard aan curatieve zorg. Er is nog een wereld te winnen.”

Peter Blangé, directeur Rotterdam Topsport:
“We halen topsportevenementen naar de stad en maken verbinding. Helaas komt Rotterdam Zuid op lijstjes voor waar je niet in wil staan. Dat heeft te maken met bewegingsarmoede, ongezonde levensstijl en kinderen die niet kunnen sporten. Juist daarom faciliteren we sporten die aansluiten bij Zuid. Daarom hebben we een vechtportcentrum geopend zodat kinderen uit de buurt kunnen kennismaken met sport.”

Casper van Eijck, chirurg Erasmus MC:
“Door te sporten, slaap je beter waardoor je immuniteit verbetert en je beter bestand bent tegen virussen en ziektes. Slaap 7 tot 9 uur per nacht! Mijn boodschap aan bedrijven: Maak inzichtelijk hoe het met je werknemers is. Dan kun je er iets mee doen. Sta open voor sporten en faciliteer vitaliteitsactiviteiten en basale dingen zoals een goede fietsenstalling. En zorg dat je de juiste snaar raakt.”

Patrick van Luijk, partner BioCheck, ambassadeur Gezond010 en oud-topsporter:
“Binnen organisaties hebben we vitaliteitprogramma’s. Doelgroepen die er niet mee bezig zijn, ervaren drie drempels. Het black swan-effect: je merkt pas dat je ongezond bent als het te laat is. Tijdsinconsistentie: als ik nu een sigaret opsteek, word ik niet meteen ziek. Oorzaak en gevolg liggen uit elkaar. En intentie: het verschil tussen willen en doen. Door te meten, geven we mensen inzicht.”

Yvonne van Duijnhoven, directeur Publieke Gezondheid Rotterdam:
“Voer het (team)gesprek over vitaliteit: wat hebben medewerkers nodig? Ben er bewust mee bezig, maar organiseer het niet van je af.”

Jeroen Kluytmans, manager employability bij DSM FIT:
“We hadden budgetten voor vitaliteit, maar die werden gebruikt door mensen die er al mee bezig waren. Nu gaan we het gesprek aan met medewerkers: Wat heb jij nodig? We hebben 200 medewerkers opgeleid tot duurzaamheid inzetbaarheid ambassadeur. Die inspireren anderen. Maak het klein en maak het een integraal onderdeel van wat je als bedrijf wilt zijn.”

Paul Keurentjes, medeoprichter sportplatform Inviplay:
“We zijn een soort marktplaats van vraag en aanbod. Maak het mensen zo makkelijk mogelijk, haal drempels weg en laat ze een sport doen die ze leuk vinden.”

Jan Willem Landré, programmaleider Vitaal Bedrijf van VNO NCW:
“We stimuleren mkb’ers om te investeren in de vitaliteit van medewerkers. Dat geeft fitte werknemers en meer werkplezier, productiviteit en rendement. Met kleine aanpassingen kun je beter worden, zoals fruit en watertappunten op de werkvloer, vergaderwandelen, het fietsen stimuleren, één printer voor de afdeling in plaats op elk bureau een. Beschouw vitaliteit niet als het voorkomen van verzuim, maar om de potentie van mensen wilt benutten.”

zorgpower
zorgpower-2
zorgpower-3
zorgpower-4
zorgpower-5
zorgpower-6
zorgpower-7
zorgpower-8
zorgpower-9
zorgpower-10
zorgpower-11
zorgpower-12
zorgpower-13
zorgpower-14
zorgpower-15
zorgpower-16
zorgpower-17
zorgpower-18
zorgpower-20
zorgpower-19
zorgpower-21
zorgpower-22
zorgpower-23
zorgpower-24
zorgpower-25
zorgpower-26
832x468
previous arrow
next arrow
zorgpower
zorgpower-2
zorgpower-3
zorgpower-4
zorgpower-5
zorgpower-6
zorgpower-7
zorgpower-8
zorgpower-9
zorgpower-10
zorgpower-11
zorgpower-12
zorgpower-13
zorgpower-14
zorgpower-15
zorgpower-16
zorgpower-17
zorgpower-18
zorgpower-20
zorgpower-19
zorgpower-21
zorgpower-22
zorgpower-23
zorgpower-24
zorgpower-25
zorgpower-26
832x468
previous arrow
next arrow

Door: Merijn van Grieken/Van Grieken Tekst
Fotoreportage (door Gabriel Gribincea)