Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Stijgende inflatie en negatieve rente: “Overname markt is ontploft”

De Rabobank ziet op dit moment zowel bij Grote als MBK bedrijven een ware explosie op de overnamemarkt. “Veel bedrijven creëren alweer vet op de botten, maar om dan de winst te investeren in machines of uitbreiding personeel vinden ze te risicovol. Dus gaan ze massaal op overnamepad”, zegt Arjen van de Velde Hoofd Corporate Clients Nederland van de Rabobank. 

Geld laten staan op de rekening kost geld en kiezen bedrijven er dus voor om op overnamepad te gaan. Ook kiezen veel bedrijven er voor om massaal leningen en hypotheken af te lossen. Maar wat moet je anders doen? Arjen van de Velde van de Rabobank ( en ook zeer gewaardeerd lid van Bouwpower VNO-NCW) geeft advies:

Waarom nu zulke hoge inflatie?
De huidige inflatie is volgens de Rabobank vooral ontstaan door grondstoffen en containerprijs. “Deze inflatie is geïmporteerd. Als wij de rente laten stijgen dan heeft dat weinig effect op deze inflatie. Dit zijn geïmporteerde kosten. Dit wordt uiteraard verrekend in de consumentenprijzen. Toch ebt dit na een jaar ook weer weg”, zegt van de Velde.

In onderstaande grafieken is te zien dat vooral container prijzen gigantisch zijn gestegen. Toch zullen straks, wanneer alle containers weer op hun plek zijn, de kosten weer dalen.

Blijft die negatieve rente nog lang?
De Rabobank ziet op korte termijn de rente stijgen naar boven de 0. “Het zal niet veel zijn, denk zelfs 0,1%, maar dat is altijd nog beter dan negatief. Overigens is de tienjaar rente nu al boven de 0 procent “, zegt Van de Velde.

De Europese Centrale Bank wil bewust de rente laag houden, omdat dit volgens de ECB het beste is voor heel Europa. “Voor Nederland en Duitsland is dat echter een heel ander verhaal. Onze economieën lopen alweer zo hard, op sommige onderdelen zelfs al beter dan voor corona, dat deze rente ons niet echt helpt”, aldus Van de Velde.

Winst maken kost geld! Dit adviseert de Rabobank:
“Bakstenen zijn uiteraard altijd fijn. Toch zie je dat deze markt overspannen is. Ook deze ‘bubbel’ zakt een keer in. Ons advies is dan ook: probeer je lening af te lossen met de gemaakte winsten. Sparen heeft uiteraard met deze rente geen zin. Andere bedrijven opkopen raden we dan dus ook zeker aan!’”, zegt Van de Velde.

Er is in veel sectoren al geen personeel meer te vinden en dus is een ander bedrijf overnemen een snelle manier om je personeelsbestand te vergroten zegt de Rabobank. In Amerika zie je dat dit ‘personeelstekort’ al is doorgeschoten. “Werknemers nemen daar massaal ontslag om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ook al is deze onder het niveau van een huidige functie, het levert vaak toch meer geld op”, zegt Van de Velde.

Op dit moment stijgen de loonkosten in Amerika enorm en massaal. “Of dit ook in Nederland zal gebeuren?” Volgens Van de Velde zijn Nederlanders best trouw aan hun werkgever en daarnaast lopen er zoveel ‘pakketten’ bij een werkgever zoals o.a. pensioen, dat het in Nederland niet zo vaart zal lopen. “Maar de loonkosten gaan echt omhoog, daar moeten bedrijven rekening mee houden”.

Een sector waar het allesbehalve goed gaat is de Horeca. “We verwachten echt nog veel faillissementen. Hoewel het tot nu toe meevalt. Veel bedrijven hebben financiële injecties gekregen van investeerders of familieleden. Dit deden velen want het zou maar een paar maanden duren. Nu is het al twee jaar! Ook wij als Rabobank zijn voorzichtiger geworden met leningen voor de horeca”, aldus Van de Velde. De rentes hiervoor zullen volgens de Rabobank blijven stijgen.

TIP: maak ‘please’ een scenario voor je bedrijf. Juist ook voor bedrijven die nu ineens snel groeien. De inkoop wordt straks écht rap duurder, maak hiervoor een plan! De rentes bij banken gaan binnenkort ook weer omhoog. Simpel geld lenen wordt lastig.

Van de Velde denkt dat bedrijven die nu nog de hand ophouden, eigenlijk niet meer levensvatbaar zijn. “De markt veranderd sneller dan ooit, in iedere sector. Dat heeft Corona wel bewezen. Als je een ondernemer bent, dan verzet je op tijd de bakens. Als de markt schuift, schuif je mee”