Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Miljoenenontbijt Rotterdam: De kracht van talent

Een tamme Miljoenennota van het demissionaire kabinet-Rutte zorgde voor een fletse Prinsjesdag, twee maanden voor de verkiezingen. Het Miljoenenontbijt van VNO-NCW Regio Rotterdam en PwC is daarentegen allerminst vlak. Onderwijs, de kracht van talent en bestaanszekerheid zijn sleutelwoorden op de vroege ochtend.

Door Merijn van Grieken

Mai Elmar, voorzitter VNO-NCW Regio Rotterdam:
“Nu zoveel ervaring uit de politiek verdwijnt, gaan onder onze leden stemmen op voor een zakenkabinet. De 2 miljard aan armoedebestrijding is mooi, maar werk moet lonen. En ook bedrijven moeten kunnen blijven bestaan. Ingrid Thijssen zei al: ’Het bedrijf mag geen pinautomaat zijn van de overheid’. Een opleiding en baan is cruciaal voor bestaanszekerheid. VNO-NCW doet mee aan het stagepact waarin afspraken staan voor betere stagebegeleiding, het uitbannen van stage-discriminatie en het bieden van passende vergoedingen voor stagiaires en BBL’ers. Geef iedereen een kans en bied stageplekken aan. Informeren, inspireren en verbinden kunnen we allemaal. Het gezegde luidt: ‘Wil je snel gaan, ga alleen. Wil je ver gaan, ga samen.’”

Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC:
“De Nederlandse economie is een standvastig schip; we zijn de 17de economie van de wereld. Maar de wereldhandel, inflatie, lage bedrijfsinvesteringen, energieafhankelijkheid en hoge rente zijn de kanaries in de mijn. Voor ondernemers heeft de inflatie vervelende bijeffecten: het maakt lenen duurder en investeren lastiger. Dat leidt tot onzekerheid. In de Miljoenennota staat weinig over het bedrijfsleven en daarmee wordt het tekort gedaan. Het bredere vestigingsklimaat kalft af en ook fiscaal zijn we niet meer zo’n aantrekkelijk land. We zakken weg op de ranglijstjes. Er is geen economie zonder bedrijfsleven; het geld moet wel worden verdiend. We hebben iedereen nodig.”

Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam:
“Bij een bezoek aan de haven van Abu Dhabi zat ik in een volle zaal met vrouwelijke werknemers die schepen laden en lossen. In onze haven dringen heel beperkt vrouwen door, terwijl er 8.000 banen zijn! We hebben veel talenten nodig. Leid zoveel mogelijk mensen op. Menskracht is een bottleneck voor industriële vooruitgang. We streven naar gelijke kansen voor iedereen, maar gelijke kansen betekent automatisch ongelijke behandeling. Bij gelijke behandeling blijft de ongelijkheid gelijk. Dus als je werkelijk iets wilt inhalen, moet je mensen ongelijk behandelen. Zo zouden we ons beurzenstelsel kunnen aanpassen voor de studie techniek – deze studenten een hogere beurs geven. De overheid kan niet werkloos toezien hoe dit soort schaarste stijgt. We zouden opleidingen en beurzen voor sectoren met arbeidstekorten aantrekkelijker moeten maken of de beloning van docenten beter maken.”

Joan Nunnely, ondernemer en gemeenteraadslid D66 in Rotterdam:
“Kansengelijkheid, bestaanszekerheid… Het is vijf over twaalf. We hebben een capaciteitsprobleem en tegelijkertijd staan veel mensen langs de zijlijn. We zoeken altijd naar mensen die op ons lijken. We moeten fundamenteel anders gaan kijken naar de arbeidsmarkt en naar het potentieel. Zoek naar meer diversiteit in je profielen en zorg dat je organisatie inclusief wordt. Er zijn zo ontzettend veel talenten! Omdat zij eigenlijk niet bij organisaties door de voordeur komen, zoeken ze hun eigen weg, als zzp’er bijvoorbeeld. Het is goed om te benoemen waar we met elkaar tegenaan lopen. Dus werkgevers, kijk over de grenzen en profielen heen.”

Sheovan Deira, student International Business aan Hogeschool InHolland:
“Geef internationale studenten de gelegenheid om zich te bewijzen. Er zijn studenten met heel veel talent en kennis die zo enthousiast zijn en veel hebben te geven. Ik heb nog geen stage gelopen, maar wij mogen nog niet echt werken. Je hebt een tewerkstellingsvergunning nodig en veel bedrijven willen die niet aanvragen, ondanks de krappe arbeidsmarkt. Dat is demotiverend. We hebben net een community voor studenten uit Suriname gelanceerd. Vanuit school doen ze heel hard hun best om ons te helpen om dit af te ronden.”

Ron Kooren, voorzitter College van Bestuur Albeda en bestuurslid VNO-NCW Regio Rotterdam:
“De arbeidsmarkt is een vechtmarkt. We hebben 140.000 mbo-, hbo en wo-studenten in Rotterdam. Mijn boodschap: heet alle studenten welkom, investeer tijd in ze en geef ze eerlijke kansen. Ik zie daar nog echt wel punten voor verbetering. Werk samen, zoals wij doen in deRotterdamseZorg, het stagepact en op de IT Campus Rotterdam. Bij bedrijven is de werkdruk hoog waardoor er onvoldoende mensen zijn voor stagebegeleiding. Investeer in de toekomsten sta open voor talenten.”

Rashawn Martina is tweedejaars mbo-student Sociaal werk aan het Albeda College:
“Het gaat mij vooral om goede ondersteuning en acceptatie op de werkvloer. Zonder goede begeleiding en echte interesse is het moeilijker je plek te vinden. Het is goed als werkgevers en studenten uitspreken wat ze van elkaar verwachten. Het beeld van de luie student klopt niet. Mijn generatie is best wel gepassioneerd. Als we goed begeleid worden, kunnen we de passie in ons werk uiten en laten zien wat we kunnen.”

De bijdrage van Atta de Tolk, spoken-word artiest, is hier te vinden.

De fotoreportage door Mirjam Lems is hier te zien.