Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Loco-burgemeester Bert Wijbenga: ‘Build Back Better!’

Rotterdam dient zich niet alleen snel weer op te bouwen uit de coronacrisis, maar vooral ook beter. Dat vind loco-burgemeester Bert Wijbenga. “We zijn gewend ‘Build Back Fast’, maar nu moet het zijn ‘Build Back Better’. Duurzaamheid is hierin een belangrijk thema. Zo wordt de stad voor de auto, de fietser in combinatie met de buitenruimte volledig opnieuw ingedeeld. 

“Door de coronacrisis zien we hoe belangrijk die buitenruimte nu is geworden. Ook zie je dat we veel meer zijn gaan houden van wat we al hebben, zoals bijvoorbeeld 66 gebouwen die onlangs zijn toegevoegd als gemeentelijk monument”, aldus Wijbenga. Ook metrohaltes zijn toegevoegd aan deze lijst van monumenten, omdat zij een sprekende indruk achterlaten in de skyline van Rotterdam (Maashaven).

Stad heeft grote klappen gekregen door corona
Rotterdam is een grote stad, maar met eigenlijk een leeg centrum. “Op zondagochtend kon je een speld horen vallen. Tegenwoordig is dat anders. In 10 jaar tijd wonen er ineens 20.000 mensen meer in het centrum van Rotterdam”, zegt Wijbenga. Toch gaat het volbouwen in het centrum soms ook gepaard met ‘pijn’. “Het stuk grasveld naast de Markthal is uiteraard erg fijn, maar het plan Rotta Nova staat allang gepland, we kunnen daar niks meer aan veranderen en daarbij is de woningbehoefte echt enorm”, aldus Wijbenga.

Naast veel nieuwbouw worden pleinen ook fors aangepakt. Zo is er een compleet  nieuw ontwerp inmiddels voor het Schouwburgplein in Rotterdam. “Iedereen die daar omheen woont of werkt participeert in dit nieuwe plan. Samenwerken hierin is hard nodig”, zegt Wijbenga. De opgave is dan ook groot. Er moet 20 hectare aan groen worden toegevoegd in Rotterdam.

“De stad heeft echt enorme klappen opgelopen door de coronacrisis. We gaan als college 270 miljoen euro de komende jaren investeren in 7 grote stadsprojecten. Met scherpe blik op werkgelegenheid”, aldus Wijbenga.

Groot onderzoek naar slavernij verleden
Door onder andere Black lives matter, is het soms niet altijd even zuivere verleden van Rotterdam, onder de loep gekomen. “Er is al veel over gesproken, maar dit verdient ook een politiek antwoord. We gaan uitzoeken welke historische namen er in de stad zijn en welke fysieke herinneringen dat oproept. Alles wordt bekeken en we willen alle meningen horen van alle Rotterdammers” zegt Wijbenga.

Wijbenga hoopt eind dit jaar nog met een overzicht te komen met betrekking tot straatnamen en standbeelden welke worden toegevoegd en welke mogelijk worden toegelicht.