Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

“Horeca overleefd januari niet zonder aanpassing steunpakket”

De steunpakketten voor de horeca moeten niet op de korte termijn, maar op de lange termijn zijn gericht, anders zullen veel horecazaken januari niet overleven. Dat zegt Nina Hooimeijer van Horeca Nederland en tevens eigenaar van club BIRD in Rotterdam. “Ik heb 1 miljoen euro omzet verlies, in januari lopen veel regelingen af. Dat wordt echt lastig dan”, aldus Hooimeijer.

Deze week presenteerde het kabinet een nieuw pakket met steunmaatregelen, een pakket van 3,7 miljard euro. “Deze lichte verbetering in steunmaatregelen geeft niet de noodzakelijke tegemoetkoming voor bedrijven. We vrezen voor faillissementen, omdat perspectief wanneer we open mogen uitblijft.”, zegt Nina Hooimeijer.

Ondanks de niet toereikende steunpakketten is Nina Hooimeijer zelf nog wel positief over haar situatie met haar club BIRD. “Ik ben best ok, het duurt allemaal wel lang, maar ik blijf in ‘good spirit’. We verbouwen de boel nu hier en we hebben take away”, zegt Hooimeijer.

Over het lot van andere horecazaken is Hooimeijer minder positief gestemd. “Veel van mijn collega’s zitten aan het infuus van uitgestelde betalingen. Door de vele regelingen is het nog wel te doen (bank, belastingdienst, verhuurders), maar per 1 januari wordt er gewoon weer gevorderd”, aldus Hooimeijer.

Vorderingen moeten op lange termijn
Horeca Nederland is in gesprek met banken, het MKB en Gemeenten om vorderingen die nu zijn uitgesteld tot 2021, gedeeltelijk pas in 2022 terug te gaan betalen. “Anders is het gewoon niet mogelijk om open te gaan en gaan mensen alsnog failliet”, zegt Hooimeijer. Er zijn al veel horecazaken failliet gegaan de afgelopen weken en dat worden er helaas in januari nog meer.

“Er moet perspectief worden geboden, als dat er niet is valt de moed in je schoenen. Waarom zou je je dan nog zover in de schulden steken”, zegt Hooimeijer geïrriteerd.

Herstelplan in de maak
In de regio Rotterdam-Rijnmond maakt Horeca Nederland met MKB, Retail, Gemeenten en raadsfracties een herstelplan om de horeca straks weer goed te laten opstarten. Hooimeijer: “Dit is een plan voor de middel lange termijn. De meeste plannen zijn nu gefocust op korte termijn, maar daar heeft de Horeca te weinig aan”.
Ze maken nu een herstelplan voor ondernemers om het makkelijker te maken, om voldoende te verdienen EN om zo de schulden tegelijkertijd af te kunnen lossen.

Versoepelingen horeca regels
“Waar we nu mee bezig zijn is dat horecazaken voor langere tijd eenvoudig grotere terrassen kunnen krijgen. Toch is niet iedereen daar mee geholpen, denk aan clubs. We doen er alles aan om de omzet te verhogen en de kosten te verlagen”, aldus Hooimeijer. Ze kijken daarbij naar het hele palet, van verhuurders, pandeigenaren en gemeenten.

Eén van de versoepelingen zou volgens Hooimeijer ook het leningsregime moeten zijn bij de banken. De banken stellen volgens haar keer op keer extra eisen die dan verwijzen naar de overheid. Diezelfde overheid zegt volgens haar dat ze juist gezonde bedrijven snel en eenvoudig moeten helpen. “Als je al een lening kreeg, moet je die nu vanaf 1 januari gaan aflossen. HOE DAN?! We zijn nog niet eens open”, aldus Hooimeijer. Volgens haar moeten banken, pandeigenaren alles opschuiven naar de langere termijn. “Niet nu per 1 januari, maar vraag ons nog eens in 2022”.

Persoonlijke noot:
“Neem alsjeblieft nu de tijd om je concept en jezelf te verbeteren. We hebben nu de tijd! Als we straks weer open gaan staan we er steker voor dan ooit! Ik hoop dat we in januari open mogen zonder beperkingen. Dan gaat iedereen er voor!”