“Ik kan me niet herinneren dat ik ooit op een netwerkbijeenkomst op mijn sokken heb gelopen”, lacht Anjelica Cicilia van Achmea. En dat geldt voor de meeste van de 150 ondernemers die 31 mei naar de Kuip in Rotterdam zijn gekomen voor een bijeenkomst van VNO-NCW Regio Rotterdam en BioCheck. Een boeiende middag over vitaliteit. Op sokken..!
Ondernemers in de Kuip op sokken. Het is geen alledaags beeld, maar vandaag werd iedereen uit de comfortzone gelokt. Met sokken aan werden zij verleid tot het spelen van een coördinatiespel met een onbekende ondernemer in de zaal, een manier om mensen met elkaar te verbinden. Het spel zorgt niet alleen voor hilariteit en geschater, het is meteen een energieke start van de middag, waarbij vitaliteit centraal staat.
Gert-Jan Lammens, bestuurslid van VNO-NCW Rotterdam en directeur van Rotterdam Sportsupport:
“Vitaliteit en preventie staan bij VNO-NCW Rotterdam centraal. Alles is verbonden met het menselijk kapitaal. Vitale medewerkers zijn een belangrijke voorwaarde voor vitaal ondernemerschap. De zorg staat onder druk, Nederland vergrijst en nu al kampt 1 op 4 mensen met psychische klachten. Als we nietsdoen heeft 1 op 4 mensen in 2030 een chronische ziekte. Daar heb je als ondernemer ook mee te maken. Het begint met besef.”
Patrick van Luijk, oud-Olympiër, co-founder van BioCheck en lid New Economy:
Met BioCheck helpen we mensen sneller herstellen van vermoeidheid en stress gerelateerde
klachten. Ik vergelijk stress met een stilstaande auto waarbij je het gaspedaal intrapt als de auto in zijn neutraal staat: de tank gaat leeg, maar je komt niet voorruit. We trainen onszelf om continu aan te staan en zo raken we uitgeput, verouderen sneller, krijgen ontstekingen omdat er een continue ‘wear-and-tear’ is op het immuunsysteem. Als je continu aanstaat, leidt dat op de langere termijn altijd tot een vorm van schade. In de maatschappij zien we veel burn-outklachten; het ziekteverzuim neemt toe. Er is grote werkdruk op werknemers, meer mensen ervaren stress. Als we dan ook in ons privéleven geen rekening houden met onze eigen energie, dan krijg je daar last van, als individu en als organisatie. Met simpele tools, zoals een juiste ademhaling, rustmomenten en beweging, kun je je eigen energiemanagement in balans houden. Je hebt de regie over je leven. Probeer niet om de verantwoording ergens anders neer te leggen, maar kijk wat je zelf kunt doen. Je kunt leren hoe je je leven kunt inrichten, gebaseerd op optimaliseren in plaats van maximaliseren.”
Sadik Harchaoui is chef de mission van het Schuldenlab en oprichter van de Nationale coalitie:
“De missie van Schuldenlab NL is om Nederland schuldenzorgvrij te maken. In Nederland heeft 1 op de 3 mensen moeite met rondkomen en kan 1 op 10 de rekeningen niet betalen. Meer dan 40 procent van de huishoudens heeft een werkende kostwinner. Er zijn meer mensen met problematische schulden met loon dan met een uitkering. Die werkende armen werken wellicht ook bij u in het bedrijf. Werknemers met schulden hebben een slechtere mentale gezondheid, hoger verzuim, zijn minder geconcentreerd en betrokken en vaker eenzaam.
Als werkgever kun je duurzaam impact maken en 79 procent van de werkgevers wil gelukkig ook iets doen, maar weet niet hoe. De gereedschapskist zit vol: Denk aan preventie, signalering, nazorg. Maar het begint met bewustwording. Zo merkte voorman Elvis van VDL dat een collega nooit mee gingen lunchen in de bedrijfskantine. Hij kon de lunch niet betalen.
Er staan zoveel mensen de overlevingsstand. Maak het bespreekbaar en neem de schaamte weg; het kan iedereen overkomen. Weet naar welke instanties je mensen kunt sturen en wijs ze op het bestaan van de subsidiewijzer: hebben ze alle toeslagen aangevraagd? Denk mee met je medewerker zodat hij netto meer overhoudt per maand. En als er echt loonbeslag wordt gelegd, neem contact op met de deurwaarder en vraag naar de achterliggende gedachte. Het probleem aanpakken is goed voor werknemer en werkgever. Het duidt op aantrekkelijk werkgeverschap.”
Tessa Kouwenhoven is gepromoveerd bedrijfsarts op vitaliteit en TEDx spreker:
“Je zou denken dat alle werkgevers weten dat mensen hun kapitaal zijn en dat iedereen aandacht heeft voor vitaliteit op de werkvloer. Om een organisatie op topniveau te laten presteren zijn topfitte mensen nodig. In de huidige maatschappij is dit lastig. Maar liefst 1,3 miljoen van de werkenden kampt met burn-outklachten, 1 op de 3 mensen heeft een chronische aandoening en dit aantal neemt alleen maar toe. Veel bedrijven willen wel wat met vitaliteit, maar weten niet hóe… wat werkt echt, voor wie, wanneer?
In mijn praktijk zie ik gewone mensen die eerst energiek en bevlogen waren en nu compleet zijn uitgeput door een combinatie van factoren. Ken en werk met het diamantmodel met de domeinen: werk fit, mentaliteit, sociaal fit, fysiek fit. Het zijn energiegevers, maar kunnen ook energielekken worden. Mensen wachten te lang voordat ze aan de bel trekken. In preventie zit de winst. Neem vitaliteit op in de bedrijfsstrategie. Wees proactief en maak het onzichtbare zichtbaar door echt verbinding te hebben met jouw mensen, dat je echt weet wat er speelt. En wees participatief: geef regie en autonomie door participatie. En zorg voor vitaal leiderschap: Vitale leiders maken het verschil. U bent een rolmodel.”