Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Waar de één heel goed kan thuiswerken is dat voor de ander geen optie

“Je bent ingericht op de drukte van voor corona en toen viel het ineens weg”, zegt Erik de Neef van de Roeiers. “Gelukkig is het wel goed terug gekomen, maar niet volledig. Je moet bewust ricio’s nemen om door te gaan”, aldus De Neef. Ook het Havenbedrijf Rotterdam ziet dat sommige dingen volledig zijn veranderd: “De manier waarop we binnen het Havenbedrijf samenwerken is compleet veranderd”, zegt Boudewijn Siemons, COO van het Havenbedrijf Rotterdam.


“We moeten het met elkaar doen, je neemt risico”, vervolgt De Neef. “Dat is af en toe best ingewikkeld. Met bijvoorbeeld bemanningswissels was best spannend elke keer. Er moest dan een ponton langszij komen van de grote schepen om bemanning te wisselen”, aldus de voorman van de Roeiers. Dit alles uiteraard om besmettingen te voorkomen.

“Corona klonk zo ernstig in het begin, uiteraard is het dat nog steeds, maar in het begin stonden we  van schoenen tot hoofd ingepakt met masker en al. Ze waren als de dood”, zegt de Neef. De Roeiers verzorgen het aanleggen en afmeren van grote zeeschepen in de Rotterdamse Haven. Zij kunnen allesbehalve van thuis werken. “Iemand is nodig om de trossen aan te pakken en vast te maken”.

Zeer onder de indruk
In de haven zijn de meeste processen op de kades ook gewoon doorgegaan tijdens de coronaperiode. Maar binnen het Havenbedrijf is men duidelijk anders gaan werken, stelt Boudewijn Siemons: “Ik ben nu 6 maanden geleden begonnen en ben in 2021 bijvoorbeeld nog maar drie keer op kantoor geweest. Desondanks ken ik het bedrijf nu redelijk goed en de aansturing lukt zeker”, zegt Siemons.
Veel projecten konden ondanks de crisis gewoon doorgaan. “Ik ben echt onder de indruk van de professionaliteit van de organisatie. In een gemiddeld jaar investeren wij circa 300 miljoen euro in projecten. Die zijn allenmaal deze gewoon door gegaan”, aldus Siemons.

Ook het Havenbedrijf moest wel werkprocessen aanpassen. “Veel van onze operationele mensen zoals verkeersbegeleiders werken in bubbels zodat indien er iemand positief test, er maar één bubbel besmet is. Daardoor hebben we nu veel strakkere schema’s”.

Corona verandert het Havenbedrijf blijvend
“Het is zeker niet ‘normaal’ hoe we nu moeten werken, maar de vele ‘crisis’ overleggen die we in het begin van corona hadden, zijn nu veranderd in reguliere overleggen. Toch wordt dit ook weer normaal”, zegt Siemons. Erik de Neef van de Roeiers:” We hadden en hebben continu corona havenoverleg maar ook intern over hoe om te gaan met corona en de gevolgen”.

Juist de vele gestructureerde overleggen en systematische aanpak lijkt de corona verspreiding in de haven tegen te zijn gegaan. “Er zijn bij ons 0 besmettingen uit voort gekomen, alleen enkele personeelsleden via hun partner die veelal in de zorg werkte”, zegt de Neef.

“Persoonlijk denk ik niet dat de wereld hetzelfde is na corona”, zegt Siemons. “Sommige dingen zullen terugkeren, andere dingen zijn blijvend op een goede manier veranderd. Een voorbeeld is dat ik nu tussen de middag soms ga hardlopen als er voor mij toevallig geen afspraken ingepland staan. Gezondheid is voor iedereen belangrijk en uiteindelijk beter voor jezelf én het bedrijf”, zegt Siemons.

Kansen coronacrisis niet onbenut gelaten
“Het is onvoorstelbaar hoeveel initiatieven er zijn op gebied van energie transitie. Ik heb 4 jaar in Texas gewoond, daar is het echt wel anders. Emissie technisch gezien heeft corona weliswaar een dip laten zien maar was het in die zin is het geen gamechanger. Toch laat corona wel zien dat woon werk verkeer echt anders kan”, aldus Siemons.

De wens van de COO van het Havenbedrijf is dat er nu snel wordt doorgepakt op het gebied van de energietransitie. “De waterstof economie moet centraal komen te staan vanuit Rotterdam. We zijn onderdeel van de Eruopese energierotonde in olie, gas en kolen en straks hopelijk in waterstof’, zegt Siemons. Hij zet zich vol in om deze beweging door te zetten om Rotterdam in Europa leading te maken op dit gebied. Immers landen als Duitsland en Frankrijk  zitten niet stil en zetten nu wel door volgens hem.