Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Genomineerden Nieuwe Heldenprijs 2024 zijn grensverleggende bedrijven

De genomineerden voor de Nieuwe Heldenprijs 2024 zijn Zepp.solutions, Qlayers en Battolyser Systems. CEAD ,Van Donge & De Roo en Hollandia Services zijn de finalisten van de Rotterdamse Ondernemersprijs 2024. Dat werd op 10 april officieel bekendgemaakt op het stadhuis van Rotterdam. “De finalisten voor de Rotterdamse Ondernemersprijs zijn stuk voor stuk grensverleggende wereldveroveraars”, zegt juryvoorzitter Ellen van Dam. 

“De jury is onder de indruk van hun enorme creativiteit en doorzettingsvermogen. Ondanks toenemende regelgeving blijven zij innovatief en groeien zij met een duurzame visie. Dat is buitengewoon knap.” Robert Tans, afdelingshoofd Economie ontving alle genomineerden tijdens een bijeenkomst op het Rotterdamse gemeentehuis. De uitreiking van beide prijzen vindt plaats op 4 juni in de Rotterdamse Stadshaven Brouwerij.

De Rotterdamse Ondernemersprijs is dé award voor ondernemerschap in de metropool Rotterdam. “De wereld is de laatste jaren aanzienlijk veranderd”, zegt Van Dam. “De tijd dat duurzaamheid iets was wat erbij ‘moest’, is voorbij. Daarbij is de mens steeds centraler komen te staan. Onze finalisten zijn allen impactvolle ondernemers met een toekomstgerichte, duurzame visie. Sociale impact en een mensgerichte aanpak zijn voor hen natuurlijke drijfveren.”

“Zeker in deze tijden verdient dit soort ondernemerschap een plek in de schijnwerpers”, zegt Van Dam. “Wij mogen enorm trots zijn op deze toonaangevende bedrijven, die in de Metropool Rotterdam gevestigd zijn en zowel nationaal als internationaal impact maken!”

 

De drie genomineerden voor de Nieuwe Heldenprijs!

Mattijs Slee (Battolyser Systems), Jan Bot (Zapp Solutions), Josefien Groot (Qlayers), Jonas Brendelberger (Zapp Solutions), Jonno van der Donk (Qlayers)

De drie genomineerden voor De Nieuwe Heldenprijs 2024 zijn Zepp.solutions, Qlayers en Battolyser Systems. “Opvallend is dat het dit keer alle drie technische bedrijven zijn”, zegt Van Dam. “Er wordt in de media veel gesproken over transities. Zepp.solutions en Battolyser Systems laten op het gebied van de energietransitie zien dat ze ‘het gewoon doen’. Daarbij zijn ze nog succesvol ook..


Foto: Zepp.solutions

De founder van Qlayers is enorm gedreven met haar technische oplossing voor verfverspilling en heeft zo impact op de natuur en omgeving. Alle drie de ondernemers zijn aanstormende talenten op het gebied van duurzaamheid.”
Zepp.solutions ontwerpt en produceert volledig geïntegreerde systemen, die waterstof efficiënt omzetten in elektriciteit. Ze worden in voertuigen en vaartuigen toegepast als duurzaam alternatief voor bijvoorbeeld dieselmotoren.


Foto: Qlayers 

Qlayers ontwikkelt, produceert en levert robots voor het aanbrengen van verf op industriële oppervlaktes, zoals opslagtanks, schepen en windturbines. Deze robottechnologie is efficiënter, sneller en veiliger dan handmatige coatingmethoden. Hierdoor kunnen onderhoudsprojecten vrijwel zonder ‘overspray’ worden uitgevoerd.

Battolyser Systems is intrinsiek gemotiveerd om een positief verschil te maken in de energietransitie. Het bedrijf wil de maatschappij sneller naar ‘net zero’ brengen, door met een batterijfunctie diepe elektrificatie van het energiesysteem mogelijk te maken. Daarnaast levert het betaalbare waterstof voor het deel van het energiesysteem dat niet te elektrificeren is.


Foto: Battolyser Systems

De drie genomineerden voor de Rotterdamse Ondernemersprijs!

 

Sander de Roo (van Donge & de Roo), Matthijs de Groot, Steven Lubbers (Hollandia Services), Maarten Logtenberg, Lucas Janssen (Cead Group)

CEAD ontwikkelt, bouwt en levert wereldwijd grootformaat 3D-printers, waarmee grote industriële onderdelen in één keer gemaakt kunnen worden. Dit efficiënte productieproces slaat vele tussenstappen over, wat resulteert in een snellere en goedkopere productie. Belangrijk is dat het niet enkel om het 3D-printen gaat, maar om deze vernieuwende productiemethode. De jury bestempelt CEAD als ‘een parel van een onderneming’.

Foto: CEAD

“Jonge ondernemers hebben in Delft een indrukwekkend bedrijf opgebouwd, dat op vele fronten grensverleggend is. Ze bieden een technologisch superieur product. Het is echt maatwerk. Daarnaast zit de toegevoegde waarde in de persoonlijke relatie. Het bedrijf ontzorgt de klant met onderhoud, scholing, maatwerk en innovatie. Het hecht bovendien veel waarde aan de eigen medewerkers. Daardoor is er een sterke bedrijfscultuur, met medewerkers die trots zijn om voor CEAD te werken.”


Van Donge & De Roo
is één van de grootste familie-expediteurs. Deze onderneming bestaat uit verschillende bedrijven, die actief zijn in onder meer expeditie, cargadoor, softwareontwikkeling en intermodaal transport. Voor de toekomst streeft het bedrijf efficiëntie, duurzaamheid en groei na. De medewerkers vormen het hart van het bedrijf en zijn verantwoordelijk voor het succes op de lange termijn.


Foto: Van Donge & De Roo

Daarbij krijgt iedereen de kans om te groeien en zijn talent te ontwikkelen. De jury beschrijft Van Donge & De Roo als ‘een groeiend en solide Rotterdams logistiek familiebedrijf’. “Volgens het principe ‘Wie niet kan delen, kan niet vermenigvuldigen’, draagt het bedrijf bij aan de gemeenschap. Onder meer door sponsoring van Feyenoord, Excelsior en Stichting Support Casper in de strijd tegen alvleesklierkanker.”

 

Hollandia Services is gespecialiseerd in renovatie van en onderhoud van infrastructurele waterwerken, zoals bruggen, sluizen en stormvloedkeringen. Holland Services maakt deel uit van het 96 jaar oude familiebedrijf Hollandia. Vanaf de oprichting is Hollandia nauw verbonden aan de regio Rotterdam. Het is een stabiele werkgever voor vast en flexibel personeel en een samenwerkingspartner voor klanten, leveranciers en onderaannemers.


Foto: Hollandia Services 

Hollandia bouwde, renoveerde en onderhield door de jaren heen vele Rotterdamse iconen, zoals de Willemsbrug, de Van Brienenoordbrug, de Maeslantkering en de prijswinnende Radartoren op Maasvlakte II. De jury zegt over Hollandia: “Het is een oude ziel met een nieuw jong hart, dat het succes naar de toekomst gaat bepalen. Het bedrijf is ‘fit for the future’. Mede door Hollandia Services blijft de bereikbaarheid van Nederland in de breedste zin van het woord gewaarborgd.”

Topbedrijven
Eerdere winnaars van de Rotterdamse Ondernemersprijs waren onder meer topbedrijven als Hells Kitchen, Hello Print, Tchai International, Coolblue, Schmidt Zeevis en Quooker. Het Erasmus Centre for Entrepreneurship stelt in opdracht van de Rotterdamse Ondernemersprijs jaarlijks een lijst met de top-50 groeibedrijven uit de metropool Rotterdam samen. De bedrijven op deze lijst zijn direct genomineerd voor de prijs. Daarnaast kunnen Rotterdamse ondernemers, inwoners en andere belanghebbenden zichzelf of een ander bedrijf voor de prijs aanmelden. De inzendingen worden beoordeeld door de jury van de Rotterdamse Ondernemersprijs, bestaande uit het bestuur en de oud-winnaar van de voorgaande editie.

De Nieuwe Heldenprijs is een initiatief van VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond om de regionale economie te versterken. Voor deze prijs komen ondernemers in aanmerking die met hun bedrijf in de innovatiefase zitten. De nadruk ligt op innovatie en maatschappelijke impact. Het publiek bepaalt op 4 juni wie de winnaar wordt van de Nieuwe Heldenprijs.