Het ondernemersnetwerk van Rotterdam & Regio Rijnmond

Vooruit struikelen doen we allemaal

Na verval breekt een nieuwe gouden eeuw aan. Een periode van herleving, versnelling, ontdekkingen en uitvindingen. Wie kansen ziet, beleeft de Renaissance van ondernemerschap. Vier ondernemers vertellen in het Nieuwe Luxor Theater over de kansen die zij zien. ‘We gaan struikelend vooruit.’ Een aantal quotes:

Licht en schaduw
“Er kwamen veel dingen uit het licht in 2020. Er kwamen ook veel dingen uit de schaduw.”
André Heuvelman, trompettist, creative advisor, performer en music composer

Zien we kansen?
“Zou de Renaissance iets met ons vandaag te maken kunnen hebben? Het was een tijd van tegenstellingen met een verdeeld Europa en veel onrust. Maar ook een tijd waar kunst, cultuur en opera hoogtij begonnen te vieren, waarbij verandering omarmd werd en waarbij de mens centraal werd gesteld. Het was hoe dan ook een tijd met veel kansen. De vraag is of we in deze coronatijd van onrust ook genoeg kansen kunnen zien?”
Mai Elmar, Executive director Cruise Port Rotterdam & voorzitter VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond

Vooruit struikelen
“Durven delen, durven vragen en samenwerken. We spraken in coronatijd ondernemers die identieke problemen bleken te hebben. Hoe denken ze over ons, over kunst en cultuur? Het resultaat: een tienjarenvisie die staat als een huis. Een ander iets vragen kan kwetsbaar zijn. Alsof je het zelf niet meer weet en de controle kwijt bent. Maar als je durft te vragen, haal juist kennis naar je toe. Durf mensen naast je op de bok te zetten. Het klinkt allemaal alsof je heel stevig in je fundament zit, maar als ik naar mezelf kijk, voert het gevoel van onzekerheid de boventoon. We struikelen vooruit, maar gaan wel vooruit. Het is oké om te delen en het is oké om fouten te maken.”
Marc van Kaam, Managing Director Luxor Theater

Op zoek naar een nieuwe wereld
“Verandering kan kracht geven. Als de pandemie ons iets heeft geleerd en leert is dat de mens onmisbaar is. We hebben structuren, processen, technologie en digitalisering nodig, maar zonder menskracht komt er geen vernieuwing en kunnen we niet ondernemen. De afgelopen 40 jaar hebben we goede dingen gedaan, maar weten we dat we zaken als energietransitie, voedsel en gezondheidszorg drastisch anders moeten doen. In de Renaissance zijn oude waarden en normen ter discussie gesteld en kwam de mens centraal te staan. Net als in de Renaissance moeten we op zoek naar een nieuwe wereld in een nieuwe dimensie.”
Agnès Kusters, Managing Director VisieScope, co-founder Renaissance Leaders

Terugkijken kan hier

Met dank aan:
Mai Elmar, executive director Cruise Port Rotterdam & voorzitter VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond,
Marc van Kaam, managing director Luxor Theater,
André Heuvelman, creative advisor, performer en music composer,
Agnès Kusters, managing director VisieScope,
Bonnie Doets, danser Scapino Ballet.