Het regionale actieplan dat is opgezet tijdens de coronatijd werpt nog steeds zijn vruchten af. Ondanks de beperkingen – veroorzaakt door corona – zijn er ruim 4000 stageplekken gerealiseerd en 792 nieuwe bedrijven hebben zich aangemeld als stagebedrijf. “Je merkt dat bedrijven graag willen helpen en solidair zijn met ons, maar ik hoop dat ze dit vasthouden ook straks ná corona”, zegt Gyzlene Kramer-Zeroual van Albeda Next en o.a. voorzitter New Economy bij VNO-NCW Rotterdam & regio Rijnmond.
Albeda Next is een programma waarbij jongeren met het bedrijfsleven aan de slag gaan met hun vaardigheden. Dat ging voor de coronacrisis met het organiseren van grote events om jongeren te inspireren. De dag bestond uit netwerken en vaardigheidstraining door inspirerende ondernemers. Dat moest ineens allemaal online.
“Het mooie is dat het ook gewoon erg goed is gelukt online. Digitaal ontmoeten en inspireren kan gewoon.”, zegt Kramer-Zeroual. Doordat de bijeenkomsten nu online waren konden veel meer mensen tegelijkertijd deelnemen. Ook meer bijzondere sprekers die normaal geen tijd hebben, konden nu wel even een uurtje via Teams mee doen.
Hybride onderwijs kan
De coronacrisis heeft Albeda Next geleerd dat hybride onderwijs wel degelijk mogelijk is. “Studenten laten inspireren online gaat heel goed. Echter, als alles weer mag dan komen we ook weer fysiek bijeen, dat wordt dan een mooie combinatie. Je gunt studenten gewoonweg om ‘koud’ te oefenen met solliciteren en contacten leggen. Toch blijven we de inspiratiesessies voortaan naast offline ook online doen”, zegt Kramer-Zeroual.
De inspiratiesessies vonden juist ook ’s avonds plaats. De studenten konden zelf kiezen of ze gingen netflixen of juist aan een inspiratie avond meedoen. Zo’n 70% deed mee aan de inspiratielessen!
Onderwijs in de pressure cooker
De digitale manier van lesgeven is volgens Gyzlene de innovatie in het onderwijs van de afgelopen 100 jaar. Alles moest volgens haar ineens in een soort pressure cooker tot stand komen. “Er is echt een ontzettend grote leercurve door de coronacrisis ontstaan’, aldus Kramer-Zeroual.
Zo heeft Albeda Next volgens Kramer-Zeroual geleerd dat de verbinding met studenten – inclusiviteit -belangrijker is dan ooit. “Hoe zorg je ervoor dat iedereen er toe doet en mee doet. Elkaar ontmoeten.” Daarnaast is het voor studenten wel drukker dan ooit.
“De hele dag achter teams, zeg maar alles digitaal werkt gewoon niet. Daar wordt niemand blij van. Maar projecten met externen gaan nu veel sneller dan ooit. Je spreekt sneller af, je maakt sneller contact”, zegt Kramer-Zeroual.
Meer stageplekken dan ooit
Kramer-Zeroual merkt dat bedrijven meer solidair met de schoolgemeenschappen zijn geworden. “Er is echt de tijd genomen om meer stageplaatsen te creëren. Mijn oproep is: houd dit vast, ook na corona!” aldus Kramer. De 4400 gerealiseerde stageplekken vind Gyzlene super gaaf. Ze hoopt dat bedrijven gestimuleerd blijven om meer plekken beschikbaar te maken want er is nog steeds een tekort. Er is nog steeds veel werk te doen om jongeren goed te matchen met het bedrijfsleven. Veel jongeren staan nog steeds om verschillende redenen aan de zijlijn. Dit moeten we samen kunnen oplossen.
Innovatie rol
Albeda Next is een innovatieve beweging in het onderwijs. Corona heeft volgens Kramer-Zeroual naast alle negatieve effecten óók enkele positieve effecten. Deze innovatiekracht benut Kramer-Zeroual ook in haar functie als voorzitter van het platform New Economy waar innovatie en vernieuwing leidraad is.