Het ondernemersnetwerk van Regio Rotterdam

Directeur Luxor Theater bestuurslid ‘Kunst & Cultuur’ VNO-NCW Regio Rotterdam

“De culturele sector in Rotterdam doet al veel voor en met de stad, maar eigenlijk wil de stad nog meer en dan loop je tegen de financiële grenzen aan”, zegt Marc van Kaam, directeur Luxor Theater. September dit jaar treedt hij toe tot het bestuur van VNO-NCW Regio Rotterdam. “Mijn doel is om ondernemers en de culturele sector nog meer met elkaar te verbinden”.

De van oorsprong Brabander, woont inmiddels al vele jaren in Naaldwijk en geniet van alle culturele aspecten die de Randstad hem te bieden heeft. “Ik ben een vrolijk en gedreven mens, eigenlijk mijn hele leven al. Ik sta graag ten dienste van andere mensen. Ik denk dat wanneer we allemaal iets beter zouden samen-leven, dat er dan ook een betere samen-leving zou zijn”, zegt van Kaam.

Marc van Kaam wordt voorzitter van de portefeuille ‘Kunst en Cultuur’ binnen het bestuur VNO-NCW Regio Rotterdam en wil de positieve kracht van ondernemers nog meer gaan bundelen met die van de culturele sector. “Kijk, voor een gezonde samenleving hebben we goed ondernemerschap nodig maar zéker ook een terdege cultuur aanbod voor een sterk vestigingsklimaat. Zie het als een doos vol speel bouwstenen, wanneer je gaat bouwen moet het wel kloppen.

Culturele sector is innovatiekracht
Volgens van Kaam kan juist een stad als Rotterdam gebruik maken van de culturele sector. “Als ondernemer kun je cultuur beschouwen en zien, maar je kan het ook benutten voor je bedrijf. Creatievelingen innoveren namelijk elke dag, dat zijn ze gewend”, aldus van Kaam.

“Kunst en cultuur is geen sector op zichzelf, we zijn verankerd in het economisch domein, we zitten eigenlijk in ieder domein. Het is veel meer in de maatschappij verweven dan dat menig mens denkt”.

Van Kaam hoopt als bestuurslid van VNO-NCW Regio Rotterdam te bereiken dat meer ondernemers de kracht van de culturele sector zien en er intensief mee gaan samenwerken. “Onze sector is daar allang klaar voor, het is nu zaak om met het bedrijfsleven en de culturele sector samen, te gaan kijken hoe we dit vorm kunnen geven”.

Hoofdlijnenakkoord en bezuinigingen
“Ik denk dat het belangrijk is dat we duidelijk aan Den Haag laten zien wat het belang is van onze sector. Ik heb het idee dat er veel te veel dingen ondoordacht worden gedaan zoals bijvoorbeeld de btw verhoging. Misschien denkt Den Haag hiermee op korte termijn gewin te hebben, maar op lange termijn zeg ik je: ‘Penny wise, Pound foolish’ (op een verkeerde manier zuinig zijn, redactie)

Van Kaam wil verder de kaders afwachten van het aanstaande kabinet en haar ministers om echt een goed beeld te hebben wat de gevolgen zullen zijn voor de sector.

We beëindigen het interview met iets vrolijker, namelijk zijn creativiteit en bier. Mocht je een drankje willen doen met het nieuwe bestuurslid: “Ik houd van innovatieve biersmaken, smaken durven mengen. Net zoals in de culturele sector zeg maar. Rotterdamse Kraft brouwerijen kunnen dat overigens als geen ander’.